Svijet
"TROJKA"

Dijalog i kompromisi
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Lideri triju političkih stranaka koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji u BiH najavili su u ponedjeljak nastavak politike dijaloga i kompromisa s partnerima u vlasti kako bi se uspješno okončao proces pristupnih pregovora s Europskom unijom. BiH sada čeka pregovarački okvir kako bi započela taj proces, koji će potrajati godinama.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković smatra kako njegova zemlja pregovarački proces može znatno skratiti koristeći se iskustvima drugih država. Kaže i kako su zaključci Europskog vijeća u odnosu prema daljnjem tijeku pregovora puno povoljniji za BiH nego što se očekivalo. Pomoć u pregovorima Konakoviću je, tijekom posjeta Sarajevu, ponudila slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon. "Sudjelovat ćemo s našim stručnjacima za različita područja", najavila je Fajon. Dodala je kako su reforme bitne ne toliko zbog samog članstva u EU-u koliko zbog poboljšanja života ljudi u BiH. Potporu BiH najavila je i ministrica europskih poslova Švedske Jessika Roswall. "Što više napora BiH uloži, to će biti lakše održati trenutak koji podržava proširenje", kazala je švedska ministrica.

Konaković je pojasnio kako je neposredna obveza koju BiH ima već u ovom trenutku, ne čekajući "screening" svog zakonodavstva, usvojiti zakon o sudovima i o zaštiti podataka, zaključiti ugovor s Frontexom i kreirati pregovarački okvir. Konaković je suglasan kako BiH neće trebati "strane faktore" kada postane članica EU-a, ali je ocijenio da do tog trenutka trebaju ostati i Ured visokog predstavnika (OHR) i strani suci u Ustavom sudu, čemu se protive iz Republike Srpske.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, koji je i premijer Federacije BiH, izjavio je kako je presretan što je njegova zemlja na pragu otvaranja pregovora s EU-om, jer je to posljedica politike kompromisa, ali je upozorio kako nije vrijeme za euforiju. "Potpuno smo svjesni koliko nas tek sad posla čeka", kazao je Nikšić. Lider Naše stranke (NS) Edin Forto kazao je kako slijedi obveza usvajanja stotina zakona. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

Najčitanije iz rubrike