Svijet
GLAVNI TAJNIK UN-a

Guterres: Raste pritisak na Izrael da pristane na prekid vatre
Objavljeno 25. ožujka, 2024.

AMAN - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak tijekom posjeta Jordanu da raste međunarodni konsenzus koji Izraelu poručuje da je prekid vatre nužan te da bi napad na Rafah izazvao humanitarnu katastrofu.

 

"Svjedočimo sve snažnijem konsenzusu u međunarodnoj zajednici da se Izraelu kaže da je prekid vatre nužan", rekao je Guterres i dodao da poruke Izraelu da bi kopnena invazija na Rafah izazvala humanitarnu katastrofu ne dolaze samo iz muslimanskih zemalja već i SAD-a i Europske unije.

Tijekom posjeta centru u Wihdatu, gdje Organizacija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) pruža zdravstvene i obrazovne usluge, Guterres je ponovio da je ta agencija pruža nadu i dostojanstvo za milijune izbjeglica diljem regije.

UNRWA se, međutim, našla na udaru zbog optužbi Izraela da su njezini djelatnici bili uključeni u pokolj Hamasa nad izraelskim civilima 7. listopada, nakon čega su SAD i ostali veliki donatori privremeno prekinuli financiranje te organizacije.

Guterres i dalje tvrdi da je doprinos UNRWA-e u "promicanju društvene kohezije, stabilnosti i izgradnje mira" nemjerljiv te vjeruje da će rezultati unutarnje UN-ove istrage pomoći da se UNRWA osnaži i poboljša.

Jordan, koji je u samom središtu arapsko-izraelskog sukoba, dom je za 2,4 milijuna palestinskih izbjeglica.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike