Svijet
IZRAEL:

Zarobljene stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada
Objavljeno 22. ožujka, 2024.

Izraelske snage zarobile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući niz dužnosnika i vojnih zapovjednika, tijekom racije u glavnoj bolnici u Gazi, rekao je glavni glasnogovornik vojske. Izraelske trupe ušle su u bolnicu Al Šifa u Gazi u ponedjeljak i provjeravaju prostrani kompleks za koji vojska kaže da je povezan s mrežom tunela koja se koristi kao baza za palestinske borce. Izraelska vojska tvrdi da je zatvoreno više od 500 osumnjičenika, uključujući 358 članova islamističkih militantnih skupina Hamas i Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata, prije gotovo šest mjeseci. Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni izraelski vojni glasnogovornik, rekao je da su se specijalne snage koristile “taktikom prijevare” kako bi iznenadile borce i ozbiljno oštetile Hamas i Islamski džihad. Među zatočenicima su tri visoka vojna zapovjednika Islamskog džihada i dva Hamasova dužnosnika odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi Hamasovi obavještajci.

 

Blinken upozorio Izrael da će ga ofenziva na Rafah "dodatno izolirati"

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je upozorio Izrael da bi ga ofenziva na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze mogla „dodatno izolirati” te naštetiti njegovoj dugoročnoj sigurnosti.

Razgovarajući s novinarima pri odlasku iz Izraela američki šef diplomacije rekao je da je vodio „iskrene razgovore” s izraelskim čelnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

On je nakon susreta s Blinkenom najavio da je Izrael spreman nastaviti rat protiv Hamasa sam, u vrijeme tenzija sa SAD-om zbog sukoba u Gazi koji ulazi u šesti mjesec.

Američki državni tajnik rekao je kako Washington stoji uz Izrael u cilju uništenja Hamasa i osiguravanja svoje dugotrajne sigurnosti, no da „velika kopnena vojna operacija u Rafahu” nije put prema tome.

„Time se riskira ubojstvo još civila. Riskira se izazivanje još većeg kaosa pri pružanju humanitarne pomoći. Riskira se daljnja izolacija Izraela u svijetu i ugrožava se njegova dugoročna stabilnost i položaj”, smatra Blinken.

Američki predsjednik Joe Biden s Netanyahuom je dogovorio da će izraelska delegacija idući tjedan posjetiti Washington kako bi se raspravio plan za Rafah.

„Moći ćemo im detaljno izložiti kako se ti ciljevi mogu najbolje postići integriranim humanitarnim, vojnim i političkim planom”, kazao je Blinken.

„Sve ćemo to staviti na stol. Naravno, saslušat ćemo i njih”, dodao je.

Blinken je s izraelskim dužnosnicima raspravljao i o osnaživanju humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, spomenuvši podatak da je 100 posto tamošnje populacije pod rizikom gladi.

„Proteklih dana dogodili su se pozitivni koraci kako bi se situacija poboljšala, no to nije dovoljno”, istaknuo je.

Američki šef diplomacije rekao je kako SAD u Dohi ima timove koji dogovaraju privremeni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje preostalih taoca otetih 7. listopada u Izraelu.  H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike