Svijet
BIJEG STRANIH KOMPANIJA

Za izlazak iz Rusije dali 385 milijuna dolara
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Strane kompanije uplatile su u ruski proračun od početka godine 35,7 milijardi rubalja (385 milijuna dolara) za izlazak iz Rusije, pokazali su podatci o proračunu, objavljeni na internetu.

Uplaćeni iznos nadmašio je očekivanja za cijelu ovu godinu, primjećuje Reuters, dodajući da je podatke u srijedu prvi objavio ruski dnevnik RBC. Do kraja 2023. godine ruske banke osigurale su, prema navodima središnje banke, 500 milijardi rubalja (5,4 milijarde dolara) kredita za transakcije koje su stranim tvrtkama omogućile izlazak s ruskog tržišta. Rusija je odlazak stranih kompanija uvjetovala sve strožim zahtjevima, tražeći od njih da pribave dozvolu vladine komisije, da prodaju imovinu uz popust od 50 posto i da u savezni proračun uplate najmanje deset posto prodajne cijene.

Reutersova analiza pokazala je da su do kolovoza prošle godine strane kompanije otpisale rusku imovinu i izgubile prihod u vrijednosti koja premašuje 80 milijardi dolara. Od ožujka 2022. do ožujka 2023. strane kompanije zaključile su oko 200 transakcija prodaje imovine, izvijestila je u kolovozu ruska središnja banka, a vrijednost oko 20 posto njih bila je veća od 100 milijuna dolara. Strane kompanije koje su izložene pritisku da napuste Rusiju povlače taj potez uz "nepovoljne" uvjete, objavila je središnja banka u polugodišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti. H
Možda ste propustili...

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike