Svijet
ISTINA U OPTUŽIVANJU SAD-A I RUSIJE SE NE RAZAZNAJE

Razvoj nuklearnog oružja u svemiru
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Američki izvori sugeriraju da Rusija razvija svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje, što su odlučno demantirali i ruski ministar Sergej Šojgu i predsjednik Vladimir Putin. SAD vjeruje da Rusija razvija svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje čija bi detonacija mogla poremetiti sve od vojnih komunikacija do telefonskih usluga, tvrdi neimenovani američki izvor. Dodaje da bi sustav uključivao nuklearnu eksplozivnu napravu postavljenu u orbitu. Izvješća o mogućem ruskom razvoju takvog oružja pojavila su se nakon što je u veljači Odbor za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma Kongresa objavio zagonetnu izjavu gdje upozorava na "ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

Ugovor o svemiru iz 1967. zabranjuje potpisnicama, uključujući Rusiju i SAD, postavljanje “u orbitu oko Zemlje bilo kakvih objekata koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje”. SAD kaže da misli da ga Moskva krši. New York Times objavio je u veljači da je iz obavještajnih agencija kružilo upozorenje da Rusija možda planira novo tajno lansiranje vojnog satelita i da je ključno hoće li ga iskoristiti za postavljanje stvarnog nuklearnog oružja u svemir. Bloomberg je pak izvijestio da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje ili lažnu bojnu glavu u svemir već ove godine. SAD navodno vjeruje da Rusija ne planira detonirati napravu, ali da postoji rizik od slučajne eksplozije. “Naš je stav jasan i transparentan: uvijek smo bili kategorički protiv i sada smo protiv postavljanja nuklearnog oružja u svemiru”, rekao je Putin Sergeju Šojguu, svom ministru obrane na prenošenom sastanku u Kremlju. “Pozivamo ne samo na poštovanje svih sporazuma koji tu postoje nego smo više puta ponudili njihovo jačanje”, ističe. Šojgu kaže da Moskva nema planova kakve im imputira SAD. H
OTEŽANE KOMUNIKACIJE I ZAPOVIJEDANJE
Prjeteći sateliti mogli bi prouzročiti otežavajuće komunikacije, nadzor, obavještajne podatke te zapovijedanje i kontrolu diljem svijeta, uključujući i nuklearnu sferu. No nejasno je zašto bi Rusija koristila nuklearno oružje da uništi satelit kada to može i konvencionalno oružje, a upitno je i je li SAD razvijao nuklearne sposobnosti u svemiru. Podsjetimo, nakon što su obje strane razvile interkontinentalne balističke projektile, Zapad je predložio sporazum o zabrani nuklearnog oružja u svemiru, koji je 1967. i potpisan.

Najčitanije iz rubrike