Svijet
GOLEM DUG

HEP i BiH u sporu oko elektrana
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebale bi dogovorom riješiti pitanje milijunskih dugova nastalih zbog spora oko prijeratnih ulaganja u elektrane, a ako to ne bude moguće, neizbježna je međunarodna arbitraža, stajalište je predstavnika vlasti i elektrodistributera u BiH. “Sve je u fazi mirnog rješavanja. I jedna i druga strana sigurno će iscrpiti sve mogućnosti da se to tako riješi, jer znamo da arbitraža iscrpljuje i financijski i vremenski. Vjerujem da će nova uprava Hrvatske elektroprivrede (HEP) imati razuma i sluha da se oba problema riješe”, izjavio je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) kako ga citiraju banjolučke “Nezavisne novine”.



Petrović je ovo kazao komentirajući prijepore oko korištenja kapaciteta jedne termoelektrane u BiH i hidroelektrane “Plat” kod Dubrovnika nakon što je predsjednik vlade RS-a Radovan Višković HEP-u zaprijetio protutužbom. “Ako Hrvatska ne želi dogovor, onda će dobiti tužbu za hidroelektranu Dubrovnik”, izjavio je ranije Višković, čiju prijetnju Petrović sada očevidno pokušava ublažiti.



HEP traži od EPRS-a oko 100 milijuna eura na ime naknade za neisporučenu struju iz termoelektrane u mjestu Gacko u istočnoj Hercegovini. Ta je elektrana građena 80-ih godina prošlog stoljeća ulaganjima tadašnjih federalnih socijalističkih republika BiH i Hrvatske. Obveza je BiH bila da Hrvatskoj isporučuje dio proizvedene struje no raspadom SFRJ taj je aranžman 1992. jednostrano prekinut pa su u HEP-u izračunali kako im RS koja je preuzela vlasništvo nad TE “Gacko” sada duguje odštetu. EPRS je nedavno u međunarodnoj arbitraži izgubila sličan spor sa Slovenijom zbog termoelektrane u Ugljeviku.



S druge strane u RS-u smatraju kako su oni oštećeni jer su jednostrano promijenjeni uvjeti pod kojima HEP eksploatira električnu energiju iz HE “Plat”, koja pak za proizvodnju koristi vodu iz Bilećkog jezera i rijeke Trebišnjice u BiH. Petrović tvrdi kako je Hrvatska imala pravo na 22 posto proizvedene struje, a preuzima polovinu. H
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike