Svijet
"PODNE PROTIV PUTINA"

Ispunite posljednju želju Navaljnog
Objavljeno 16. ožujka, 2024.
U nedjelju, kad će Rusi izlaziti na birališta, protivnici predsjednika Vladimira Putina organizirat će simboličnu prosvjednu akciju "Podne protiv Putina", za koju se nadaju da će imati odjeka. Pristaše Alekseja Navaljnog traže od Rusa koji se protive Putinu da dođu na biračko mjesto točno u podne, stanu u red i glasaju na način kojim će izraziti prosvjed ili zakomplicirati život vlastima.

To znači uništiti glasački listić, pisati "Aleksej Navaljni" preko njega ili čak glasanje za nekog drugog osim Putina, premda ih oporba smatra "marionetama" Kremlja, kako bi aktualni ruski predsjednik skupio manje glasova. Navaljni je, prije nego što je umro, podržao plan u poruci na društvenim mrežama. Neovisni list Novaja Gazeta planiranu akciju naziva "političkim testamentom Navaljnog". Ni najžešći kritičari Kremlja ne vjeruju kako će to utjecati na činjenicu da će Putin sigurno pobijediti. No ideja prosvjeda je podizanje kolektivnog morala - pokazati ljudima da nisu sami i svijetu da svi Rusi ne podržavaju Putina.

Mđutim, vlasti su blokirale internetsku stranicu prosvjeda i šalju pisma upozorenja. Maria Andreeva, čiji se suprug bori u Ukrajini i pridružila se prosvjedima na kojima žene traže demobilizaciju svojih supružnika, objavila je pismo koje je dobila od moskovskog tužitelja "jer je na svom računu ponovno objavila video o tome", a što vide znakom da se priprema sudjelovati u "nezakonitom događaju koji nosi znake ekstremističke aktivnosti". Mogla bi se, kažu, suočiti s posljedicama. Andreeva odgovara: "Imam pravo doći kad hoću i glasati za koga hoću."

Drugi rizik za oporbu je da odaziv razočara i da joj kredibilitet bude narušen jer će u golemoj Rusiji prosvjedni birači biti raspršeni, a državne tvrtke ljude savjetuju da ne glasaju nedjeljom. H
Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike