Svijet
"SRBIJA PROTIV NASILJA"

Središte Beograda blokirano još jednim masovnim građanskim prosvjedom
Objavljeno 27. svibnja, 2023.

Sudionici četvrtog svibanjskog  prosvjeda "Srbija protiv nasilja" okupili su se u subotu u središtu Beograda i ponovili zahtjeve koje vide kao preduvjet da se zaustavi promicanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti.

Deseci tisuća ljudi popunili su u potpunosti prostor na kojem su se u petak navečer okupile pristaše srbijanskog predsjednika i sad već bivšeg vođe Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kad su organizatori tvrdili da je bilo 200.000 ljudi.

Plan večerašnjeg prosvjeda je da se u povorci napravi prsten oko četvrti u kojoj se nalazi sjedište Radio-televizije Srbije, čije izvještavanje građani ne vide kao informiranje u javnom interesu već nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.

Na prosvjede je početkom svibnja pozvala proeuropska oprba, poslije dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 18 mladih ljudi, a 20 ih je ranjeno.

Proglase i pozive na današnji skup uputile su brojne nevladine udruge i organizacije, ali i dio desne oporbe koji srbijanskog predsjednika Vučića i njegovu vladajuću koaliciju vidi kao ključne probleme u društvu.

Sudionike prosvjeda nije omela ni kiša koja pada tijekom popodneva, a središnje gradske ulice su blokirane za sav promet.

Uniformirane policije nema, a prometne ophodnje MUP-a Srbije blokiraju okolne ulice kako bi se povorci prosvjednika omogućio nesmetan prolaz ulicama oko RTS-a.  H

Možda ste propustili...

UKRAJINA UPOZORAVA NAJVIŠI SUD UJEDINJENIH NARODA:

Rusiji je genocid izlika za invaziju

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BIH CHRISTIAN SCHMIDT

Ratni zločinci bez dužnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJAM U ČLANSTVO NATO-a

Turskoj su F-16 uvjet za Švedsku

2

MINISTRI ČETIRIJU ČLANICA EU-A

Traže kontrolu koridora za ukrajinske žitarice

3

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BIH CHRISTIAN SCHMIDT

Ratni zločinci bez dužnosti