Svijet
VAL PROSVJEDA U SRBIJI

Vučić najavljuje "najveći skup ikad"
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Petodnevni prosvjedi poljoprivrednika u Srbiji okončani su u subotu navečer povlačenjem traktora i mehanizacije s cesta poslije dogovora s vladom.

Udruge ratara, stočara, voćara i njihovih pristaša pet dana su blokirali ceste diljem Srbije nakon neuspjelog pokušaja da s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministarstvima dogovore potporu vlade. Zahtijevali su zaštitu domaće proizvodnje i "samo ono što svi proizvođači u ostalim državama u okruženju, regiji i EU-u imaju već 20 godina" - poticaje od 300 eura po hektaru obradive površine, plavi dizel bez državnih pristojbi te premiju od 17 centi po litri mlijeka. Ratari i stočari od vlade su tražili i da im osigura cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Ustupke koje su dobili smatraju djelomično zadovoljavajućim. Vlada je prihvatila obvezu doplate subvencija po hektaru obradive zemlje i od 1. siječnja 2024. pristala uvrstiti u agrarni proračun "plavi dizel" za poljoprivrednike. Kompromis je postignut nakon što su prosvjednici zaprijetili da će traktorima doći u Beograd, što je bio dodatni pritisak na vlast, s obzirom na to da su u dva tjedna održana tri prosvjeda "Srbija protiv nasilja". Povod su im bila dva masovna ubojstva u beogradskoj školi i selima oko Mladenovca.

Suočen s masovnim prosvjedima koje je, uz pomoć bliskih mu medija i tabloida, pokušao minimizirati, optužujući oporbu da želi preuzeti vlast na ulici, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je svoje pristaše iz cijele zemlje u Beograd 26. svibnja na "najveći skup u Srbiji ikad". H
Najčitanije iz rubrike