Sport
NIJE LAKO OSTATI ČISTE GLAVE

Gvardiol: Samo da zadržim
fokus i budem najbolja
moguća verzija sebe
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Nekada zaželim da te pažnje ima manje, ali moram živjeti s time

Jedan od hrvatskih junaka na putu do bronce, krajem prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Joško Gvardiol, preživio je "ludu" zimu. Na najneobičnijem Svjetskom prvenstvu dosad Joško je zaludio nogometni svijet, u Kataru je dirigirao hrvatskom obranom u maniri iskusnog starog lisca, spašavao Vatrene i zainteresirao europske velikane koji stoje u redu za 21-godišnjim draguljem hrvatskog nogometa.



Selili su ga novinari, poznati i manje poznati menadžeri u Real Madrid, u ugledne i bogate engleske premijerligaše, navodno su zainteresirani bili i neki od talijanskih klubova, ali na sve ponude njegov RB Leipzig je ostao hladan. Znaju poduzetni Nijemci da će uskoro za "hrvatsku kamikazu" moći dobiti i više.

- Život mi se nije promijenio nakon SP-a, i dalje sam isti ja. Nadam se da ću zadržati fokus na onome što radim i da ću biti najbolja moguća verzija sebe. Nažalost ne mogu izbjeći pažnji koju dobivam, moram pripaziti što ću izjaviti. Nekada zaželim da te pažnje ima manje, ali moram živjeti s time - kaže 21-godišnji Gvardiol koji sa suigračima iz hrvatske reprezentacije odbrojava sate do početka novog ciklusa, onog kvalifikacijskog za plasman na Euro 2024. Subota je pred vratima, a Vatreni u lov na eurosmotru kreću protiv Walesa na Poljudu.

- Moramo držati fokus 90 minuta. Velški forte će biti duga lopta na napadača i spuštanje lopte na krila, ali dobrim postavljanjem i koncentracijom možemo to kontrolirati. Znajući naše kvalitete, ne bismo si željeli dopustiti bilo što drugo osim obje pobjede, u subotu protiv Walesa, a onda i sljedeći tjedan u Turskoj - kaže Gvardiol, koji nakon odlaska Dejana Lovrena iz reprezentacije dobiva novog partnera u obrani. Svejedno mu je tko će to biti, a otkrio je i jednu želju:

- Svejedno mi je s kime igram, prvo se moram izboriti za svoju poziciju. Dobro se slažem i sa Šutalom, i s Erlićem, i s Vidom, svi se dobro razumijemo. Drago mi je vidjeti da se Luka Vušković razvija, ima sve kvalitete postati jedan od najboljih, a i brat mu je napravio velike stvari. Bilo bi mi drago jednom zaigrati s njim.

Nemoguće je pričati s Gvardiolom i ne spomenuti riječ - transfer. Ipak, on je bio jedan od igrača o kojem se najviše pričalo tijekom prošlog zimskog mercata.

- Znam priču da klub nije zainteresiran za moju prodaju i bilo kakva druga priča ne bi imala smisla. Najvažnije je završiti sezonu u Leipzigu na najbolji mogući način, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. U dvobojima sa Cityjem bilo je nekoliko Guardiolinih riječi, ali zadržat ću to za sebe. Premiership je najbolja liga na svijetu i jednog dana se možda okušam tamo - dodao je Gvardiol.

Želja je Premier liga, a u najbližoj budućnosti šest bodova s Hrvatskom. Prvo pobjeda u Splitu protiv Walesa, a onda i u utorak u Bursi na stadionu Metropolitan u susretu s Turskom.

Ivana Liović
Prva je uvijek i najvažnija
Za 25-godišnjeg lijevog bočnog Stuttgarta, Bornu Sosu, utakmica protiv Velšana, ako se nađe u sastavu, bit će 14. u dresu A reprezentacije Hrvatske za koju je debitirao prije 18 mjeseci protiv Rusije u kvalifikacijama za SP u Kataru. Sad je na redu novi kvalifikacijski ciklus u koji Hrvatska ulazi kao favorit u skupini pa su očekivanja navijača velika, pogotovo nakon uspjeha na SP-u.

- Prva utakmica je uvijek bitna, treba otvoriti ciklus kvalifikacija na pravi način. Dobro je što igramo doma, istina je da su Velšani dosta izmijenili momčad, ali to je i dodatni motiv igračima koji su tek došli. Oni će sigurno doći u Split i pokušati uzeti nešto, ali mi imamo dovoljno kvalitete da dobijemo utakmicu, poručuje Sosa koji se veseli novom izlasku na poljudski travnjak.

- Svi znamo da je Poljud pokazao da ima najbolju atmosferu u Hrvatskoj. Hrvatska obožava igrati u Splitu. Drago nam je da je stadion već dugo rasprodan. To pokazuje koliko je svima stalo doći gledati nas. Želimo ponovno doživjeti atmosferu kao protiv Rusije kada smo se kvalificirali na SP. Takvi trenuci se ne zaboravljaju.

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike