Svijet
POLOŽAJ IZMEĐU EUROAZIJSKE I AFRIČKE TEKTONSKE PLOČE

Turska jedno od seizmički najtrusnijih područja, lani više od 22.000 potresa
Objavljeno 6. veljače, 2023.

Turska, koju su u ponedjeljak pogodila dva izrazito snažna potresa, prostire se na nekoliko rasjeda, između euroazijske i afričke tektonske ploče, te je stoga među seizmički najaktivnijim područjima na svijetu.



Samo prošle godine turski seizmolozi zabilježili su više od 22.000 slabijih potresa. Potres koji se dogodio pred jutro u ponedjeljak s magnitudom od 7,8 prema Richteru jednak je potresu iz 1939. u kojemu je smrtno stradalo 33.000 ljudi, prenosi agencija STA. Ovaj potres pogodio je Tursku u noći između 26. i 27. prosinca 1939. S magnitudom od 7,8, to je drugi najjači potres zabilježen u Turskoj. Prema podatcima koje objavljuje Wikipedia, samo je potres u sjevernoj Anatoliji 1668. bio jači. Istodobno, potres koji se zbio krajem 1939., s epicentrom u blizini grada Erzincana, nekoliko stotina kilometara sjeverno od sadašnjeg epicentra u južnom prema jugoistočnom dijelu Turske, bio je najsmrtonosnija prirodna katastrofa u modernoj turskoj povijesti. Poginulo je približno 33.000 ljudi, oko 100.000 ih je ranjeno.

Katastrofalni potres koji se dogodio 1999. pripada u niz snažnih potresa duž sjevernoanatolskog tektonskog rasjeda između euroazijske i anatolske ploče, koji je već bio pokrenut 60 godina ranije. Zbio se 17. kolovoza 1999., uz magnitudu 7,6 i s epicentrom kod grada Izmita na zapadu zemlje, stotinjak kilometara istočno od Istanbula. U tom je potresu poginulo više od 17.000 ljudi, prema nekim podatcima i više od 18.000. Tlo se treslo 37 sekundi, a epicentar je bio plitko, na dubini od 15 kilometara. Taj je potres izazvao i opasan požar u obližnjoj rafineriji nafte i pokrenuo tsunami u dijelu Mramornog mora, koji je odnio dodatnih 155 života.

Svi potresi koji su uslijedili u proteklih više od 20 godina bili su znatno manje razorni. Potres koji se dogodio 1. svibnja 2003., magnitude 6,4, pogodio je istočnu Tursku, usmrtivši više od 170 ljudi. U listopadu 2011. jači potres magnitude 7,2 odnio je oko 600 života na istoku zemlje. Godine 2020. prvo je u siječnju, u potresu magnitude 6,7, smrtno stradalo oko 40 ljudi. Žarište je bilo na istoku zemlje, potresi su se osjetili u Siriji, Armeniji i Gruziji. Potom je u listopadu te godine u potresu magnitude 7,0 u blizini egejskog grada Izmira smrtno stradalo 117 ljudi, ali više žrtava bilo je u susjednoj Grčkoj nego u Turskoj.

Potres od ponedjeljka, 6. veljače, koji je prema posljednjim podatcima u Turskoj i susjednoj Siriji odnio više od 2000 života, zasigurno je najgora katastrofa te vrste koja je pogodila Tursku u 21. stoljeću. H/D.Pav.
RAZORNOST POJAČALA DUBINA EPICENTRA
Seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio rekao je kako je, osim jačine potresa, njegovu razornost pojačala i dubina epicentra. “Dubina naknadnim računima pokazuje kako izgleda da se radi o plićem potresu. Kolege iz Turske su prema posljednjim računima iznijeli vrijednost dubine oko osam kilometara, dakle dosta pliće nego što su prve vrijednosti magnitude bile prijavljene. Ono što valja naglasiti je da što je potres plići, a jak je poput ovog sada, njegovi efekti su izraženiji. Izaziva više šteta, više se energije nepotrebno oslobađa na prostoru koji je u užem epicentralnom području. Nažalost, i štete i žrtve su time veće”, rekao je seizmolog Kuk.

Najčitanije iz rubrike