Svijet
VUČIĆ SPREMAN I NA ODLAZAK?

Srbija oko Kosova ipak popušta SAD-u i EU-u
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Navodno Srbiju očekuje ultimatum - prihvatiti plan o Kosovu ili se suočiti s posljedicama koje ne isključuju sankcije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je na sjednici Vlade Srbije njezine članove sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi kada je riječ o Kosovu, priopćila je vlada Srbije. Vučić je zatražio od članova vlade punu posvećenost te još žešći i snažniji rad u budućnosti. Navode kako je dogovoreno da Vučić, vlada Srbije i sva tijela izvršne vlasti rade usklađeno i jedinstveno. Stranačko čelništvo naprednjaka sastalo se uoči sjednice, na koju je Vučić pozvan izvijestiti o razgovorima s izaslanicima SAD-a i EU-a, a navečer u ponedjeljak obratio se i javnosti.



Predsjednik Srbije i lider SNS-a rekao je suradnicima kako je spreman povući se "ako netko misli da može bolje", nakon što je vrh SNS-a u nedjelju navečer "upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom", izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji. "Pojedini dužnosnici pokušali su, kako doznajemo, ‘pametovati‘ i govoriti kako ni slučajno ne treba prihvatiti daljnje pregovore s EU-om i SAD-om", objavio je portal Pink. Vučić je nakon sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio kako je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom. To je posredno potvrdio i posebni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić "pokazao odgovoran pristup" i "spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije". Poslije sastanka Vučić se našao pod pritiskom dijela oporbe.

Dio medija je i prije toga tvrdio da Srbiju očekuje ultimatum - ili će prihvatiti plan o Kosovu ili se suočiti s posljedicama koje ne isključuju ni sankcije. "Ako predsjednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to i kraj SNS-a na političkoj sceni Srbije, da slijedi nešto što je najgori i najcrnji scenarij za Srbiju, koji ne smijem ni zamisliti", rekao je predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić. I predsjednik Skupštine Srbije, dužnosnik SNS-a Vladimir Orlić, ocjenjuje da bi, ako Vučić ode s čela države i SNS-a, to bila "potpuna katastrofa". Nesuglasja u taboru naprednjaka mogu se tumačiti i kao stvaranje ozračja u kojemu Vučić treba povući korake koje od njega očekuju SAD i EU, ali i usklađivanja s EU-om oko uvođenja sankcija Rusiji.

Radio Slobodna Europa objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je imao uvid, da dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Ističu da se tu eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u UN-u, na čemu inzistira Kosovo.

Igor Bošnjak
KOSOVSKA POLICIJA RANILA SRBINA
Pripadnici specijalne Kosovske policije ROSU pucali su u ponedjeljak kod punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, na vozilo u kojemu su se nalazila dva Srbina. Kosovske vlasti tvrde da su bježali od policije. U vozilu je ranjen Miljan D., a njegov suvozač Dušan S. prošao je bez ozljeda. Automobil je navodno izrešetan. Miljan D. ima prostrijelnu ranu, pogođen je u lijevu stranu grudnog koša te je prevezen u bolnicu u Kraljevu. Tanjug javlja da mu je zdravstveno stanje stabilno.

Aleksandar Vučić

predsjednik Srbije

Ako narod odbije pregovore i ako netko misli da trebamo ekonomski uništiti zemlju, ako netko misli da može bolje, ja ću se povući i vodstvo Srbije prepustiti pametnijima od sebe.

Možda ste propustili...

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike