Sport
BSK, IPAK, USPJEŠNO ZAVRŠIO JESEN

Preplivavanjem Rijeke su uspjeli "dopliviti" u bolje drugoligaške vode
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
Nakon plasmana u 1/4 finala Kupa Hrvatske "žuto-plavi" iz četiri zaključna susreta uzeli osam bodova
Skidanjem "paučine" u desnom gornjem kutu pristiglog zagrebačkog Jaruna, u smiraj susreta 17. kola SuperSport Prve lige, kapetan Matija Mišić je preokrenuo rezultat (2:1) i zadržao prijeko potrebne bodove u Bijelom Brdu uz koje je BSK skočio na konačno prihvatljivo deseto mjesto koje jamči aktualni status i u sljedećem natjecateljskom ciklusu. Šestom u nizu na drugoligaškoj državnoj razini za klub iz sela s približno dvije tisuće žitelja koji je veliku većinu vremena u 87 godina organiziranog pikanja "bubamare" proveo obitavajući u (naj)nižim državnim ligama. Početkom ovoga stoljeća na njegovo je čelo došao Jovo Vuković te ga kadrovski i infrastrukturno podignuo iznad svih očekivanja postajući jedan od vodećih u slavonsko-baranjskoj regiji. Misija time nije zaključena nego su želje zadržati se na dosegnutoj razini za što je ljetos u klupskim prostorijama bilo prilično prometno. Otišlo je 12 igrača, a "žuto-plavi" dres odjenula su 16-orica pristižući i tijekom borbi za bodove koje su krenule neželjenim tijekom. Na kontu ih je bilo malo posebice u kontekstu izvedbi na terenu gdje su mnogi na nes(p)retan način pogubljeni u zadnjim sekundama utakmica tako da je pritisak njihovih osvajanja rastao kako je jesen odmicala. Uoči njenog starta, u sredini pripremnog razdoblja, šef struke Dino Babić dobio je poziv iz Saudijske Arabije koji se ne odbija pa je povjerenje vođenja momčadi ponovno ukazano sportskom direktoru Denisu Krstanoviću kojem su asistirali i dotadašnji pomoćnici Dino Gavrić, Damir Horvat i Tomislav Zrno.

- Na odlazak trenera usred priprema nismo mogli niti željeli utjecati jer se takva prigoda ne ukazuje često, a vjerovali smo da se ništa bitnije nije promijenilo. Permanentno sam bio uključen u taj proces zajedno sa suradnicima koji smo svi skupa, u međuvremenu, postali iskusniji za profesionalne okršaje u kojima je bilo dobro startati ponajprije zbog podizanja samopouzdanja momčadi u formiranju - kratko se Krstanović osvrnuo na sezonski uvod u čijem se nastavku ispisala klupska povijest. Plasmanom u 1/4 finale Kupa Hrvatske u kojem će BSK, 1. ožujka sljedeće godine, ugostiti Šibenik ufajući se u nastavak tradicije budući da je taj sastav u drugoligaškim danima izgubio u Bijelom Brdu. Zimovanje u natjecanju za Kup omogućilo je prošlomjesečno svladavanje Rijeke (2:1) s kojom je započet uspješni niz utakmica bez poraza, a kulminaciju dobio zaključnim dvjema pobjedama. Prvoj ovosezonskoj gostujućoj kod zagrebačke Dubrave te prošlosubotnjom domaćom nad njihovim sugrađanima iz Jaruna uz čiji je učinak uhvaćen priključak s mjestima koja drugoligaški život znače.

- Završnica jeseni bitno je podignula optimizam da će se i sljedeće u Bijelom Brdu gledati drugoligaški nogomet! U to, zapravo, nitko u klupskom (ne)posrednom okruženju ne dvoji iako smo svjesni da je aktualno natjecanje jače od prethodnih zbog smanjenja lige na 12 sudionika te posljedično koncentracije kvalitete. Kako smo doveli čak 16 igrača tada je ona bila na različitim razinama posebice u iskustvenom te na planu tjelesne spreme. Neki su nam došli kada je prvenstvo već počelo pa smo, praktički, igrali, pripremali se i formirali momčad u hodu. Vidjeli smo da u njoj leži potencijal koji bi trebao ispuniti natjecateljsku ambiciju čemu bi bili znatno bliže da nas koloplet nes(p)retnih okolnosti nije lišio više bodova zasluženima izvedbama na travnjaku. Nismo klonuli ni u jednom trenutku, a on je postajao svakodnevno sve bolji kako su se igrači međusobno upoznavali te se u konačnici zbližili tako da je i atmosfera bila presudniji čimbenik u zaključnom nizu od pet utakmica bez poraza. Kako sam i predosjećao, prekretnica je bila svladavanje Rijeke u Kupu Hrvatske s kojom smo si definitivno dokazali da vrijedimo za veće stvari, a posebice u odnosu na poziciju koja nas je zatekla uoči preskakanja te nikad preskočene prepreke u klupskoj povijesti. Imamo se pravo nadati da se ona može tim pridjevima dodatno upisati, ali o čemu ćemo intenzivnije razmišljati uoči prvoožujskog dočekivanja Šibenika. Do tada će nam misli i aktivnosti biti fokusirani na prvenstvo u kojem smo istodobno dobili na širini igračkog kadra ponešto i silom prilika jer smo imali više ozlijeđenih te "kartoniranih" igrača posebice u završnici kada su paradoksalno ostvareni i najbolji rezultati - zadovoljno je Krstanović arhivirao turbulentnu jesen nemajući previše vremena za detaljniju analizu jer je odmah krenuo s proljetnim programom koji planira osvojiti mjesto iznad jedanaestog koje bi, kao i zadnje, moglo biti proklizavajuće. O čemu je u nastavku govorio:

- Nastavit ćemo borbe s kompletnim raspoloživim kadrom jer će se svi sada izostali oporaviti i od prvog pripremnog dana, 10. siječnja, krenuti maksimalnim radnim intenzitetom. Moguće je da se dodatno pojačamo ako na tržištu bude takvog profila slobodnih igrača, ali i s ovime što imamo vjerujemo da je realno očekivati zadržavanje aktualnog natjecateljskog statusa. Iskustva nam za to ne nedostaje jer smo se već znali othrvati takvim pristiskom i izazovom pa vjerujemo da ćemo to moći ponoviti. Lako neće biti i poklone ne očekujemo ni od kuda tako da smo oslonjeni samo na vlastite resurse vjerujući u njih. Ako ne bude dolazaka, odlazaka će sigurno biti posebice na posudbe gdje će ti igrači moći dokazati da ih nismo bezrazložno angažirali za branjenje "žuto-plavog" dresa. Neovisno o svemu, vjerujemo da će se u njemu trčati igralištima i u sljedećoj sezoni kao u proteklih pet otkako smo iz regionalnih okvira kročili na državnu nogometnu mapu - zaključio je šef bjelobrdske struke tekuću godinu vjerujući da će na početku sljedeće igrači doći u zadovoljavajućoj spremi budući da su im podijeljeni programi aktivnosti u netom započetoj zimskoj stanci...D.Lekšan
TABLICA
1.Rudeš**17**11**3**3**29:11*36

2.Solin**17**8**4**5**25:20**28

3.Cibalia**17**7**7**3**18:16**28

4.Vukovar**16**5**9**2**22:13**24

5.Dugopolje**16**6**6**4**16:13**24

6.Orijent 1919**16**5**6**5**21:27**21

7.Dubrava TK**17**5**5**7**21:17**20

8.Kustošija**17**5**5**7**22:26**20

9.Jarun**17**6**2**9**25:32**20

10.BSK**17**4**6**7**19:21**18

11.Croatia**16**5**3**8**17:27**18

12.Hrv.dragovoljac**17**2**6**8**15:27**12

Najčitanije iz rubrike