Svijet
OGRANIČENJE CIJENA NAFTE

Smanjiti prihode Rusije i kazniti je tako za invaziju
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Nakon uvođenja embarga cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu, oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija, stupilo je na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki. Ograničenje cijena ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte i tako kazniti Rusiju za invaziju. Nakon uvođenja embarga cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara.



Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći se tankerima zemalja G7 i EU-a, preko njihovih osiguravateljskih tvrtki i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara. Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters.

No Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke makar morala smanjiti proizvodnju. Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da "radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo upletanje moglo dodatno destabilizirati tržište".

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No Zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta, što bi dovelo do velikog skoka cijena. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini. Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, kazao je prethodno da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja". Zelenski se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. "Taj novac ići će prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva mjeseca. Embargo EU-a na uvoz ruske nafte dogovoren je u lipnju kao dio paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Iznimke se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove zemljopisne lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz. Za dva mjeseca, 5. veljače, stupa na snagu i embargo na naftne derivate.

Dijana Pavlović
60

dolara po barelu iznosi ograničenje cijene ruske nafte

POKRENUT NOVI VAL RAKETNIH UDARA
Rusija je u ponedjeljak u novom valu raketnih udara uništila kuće na jugu i izazvala prekid struje na sjeveru zemlje, priopćile su u ponedjeljak ukrajinske vlasti. Zračne uzbune oglašene su diljem Ukrajine, a civilima je rečeno da potraže sigurnost u skloništima. Prema prvim informacijama, u regiji Zaporižije poginule su dvije osobe, a nekoliko kuća je uništeno. Guverner Kijeva poručio je stanovnicima da ostanu u skloništima, dodavši da ukrajinska protuzračna obrana djeluje.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike