Svijet
KONTROVERZNI POLITIČAR IMA NOVI POSAO

Aleksandar Vulin: Novi šef srpskih špijuna ruski je “čovjek od povjerenja”
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Imenovanje kontroverznog Aleksandra Vulina direktorom srpske sigurnosne službe BIA izazvalo je brojne reakcije oporbenih stranaka u Srbiji i svi se slažu kako je imenovanje bilo pod znatnim utjecajem Moskve jer Vulina odavno neovisni i antirežimski mediji i političari drže "ruskim čovjekom od povjerenja", a svoju rusofiliju, piše beogradski N1, Vulin i ne skriva, dapače...



Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocjenjuje da je izbor Vulina za direktora BIA "sramotan čin Vlade Srbije" te tvrdi kako iza ove odluke stoji veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, koji se s aktualnim srpskim dužnosnicima sastaje na tjednoj bazi.

"Vlada je možda imenovala Vulina, ali je glavni kadrovik ove odluke Putinov veleposlanik u Begradu Aleksandar Bocan-Harčenko", priopćio je LSV ocjenjujući Vulina kao "osobu koja je opasna za sigurnost Srbije". LSV dodaje kako Vulin nema potrebne kvalitete za direktora BIA, i da je u pitanju osoba koja, "osim o svojim osobnim interesima, vodi računa samo još o interesima režima Vladimira Putina".

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke drži kako Vulinovo imenovanje "predstavlja veliku opasnost za Srbiju i njezine građane i vjetar u leđa organiziranom kriminalu i korupciji" te da se imenovanje predsjednika političke stranke na mjesto prvog čovjeka sigurnisne službe nije dogodilo "ni u jednoj državi u kojoj iole funkcioniraju institucije i sigurnosne provjere". Naime, demokratska javnost u Srbiji spočitava Vulinu što je prošle godine, kada je bio ministar policije (tu dužnost sada obavlja Bratislav Gašić, donedavni direktor BIA-e), špijunirao skupinu ruskih oporbenjaka u Beogradu i osobno u Moskvu odnio iscrpno izvješće ruskoj sigurnosnoj službi te otvoreno zastupa proputinovske stavove.

Pokret slobodnih građana drži kako Vulin kao ministar policije imao zadatak proizvoditi nestabilnost u regiji, vrijeđati Hrvate, Albance i Bošnjake i obračunavati se s građanskim opcijama, "a sada prelazi na dužnost s koje će biti direktna prijetnja svim građanima koji su protiv režima Aleksandra Vučića" i jedini je ministar neke europske države koji je bio u posjetu Moskvi nakon početka agresije na Ukrajinu.

Srpski povjesničar Milan St. Protić kaže da je srpska služba sigurnosti "formirana prema uzoru na zloglasni KGB i oduvijek je radila na tim principima" i dodaje da je Vulina za novu dužnost "vjerojatno preporučilo prisluškivanje ruske oporbe". Miroslav Flego

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike