Sport
DAN ODLUKE NA KHALIFA STADIONU

Vatreni, idemo u drugi krug: Hrvatska čeka još jedno veliko slavlje
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Nećemo ići na bod koji nam je dovoljan, jer igra na bod uvijek donese nešto loše - kaže naš izbornik

Dan odluke. Takav će susret igrati Hrvatska na Khalifa stadionu protiv Belgije. Uoči SP-a u Kataru projekcije tog susreta s Belgijcima bile su ponešto drukčije jer se očekivalo kako ćemo se s njima boriti za prvo mjesto u našoj skupini.



Međutim, u rasplet se umiješao Maroko, koji je svladao Belgiju i njima, ali i nama prilično zakomplicirao život. Hrvatska u taj susret ulazi s nešto bolje startne pozicije jer joj je za prolazak u nokaut-fazu turnira dovoljan i remi. Belgija, pak, ako želi biti siguran putnik za osminu finala, treba pobjedu, što nagovještava zanimljivu utakmicu.

Idemo po pobjedu


Hrvatska prednost mogla bi biti i ozračje koje je vladalo uoči tog odlučnog okršaja. Mi u njega ulazimo nakon uvjerljive pobjede nad Kanadom, a Belgija s priličnim problemima nakon poraza od Maroka, ali i navodno poremećenim odnosima unutar svlačionice. Međutim, to je zamka u koju Hrvatska nikako ne bi smjela upasti. Treba očekivati suparnika koji će igrati kao da mu je taj susret posljednji u životu. Na isti način trebali bi mu pristupiti i naši reprezentativci.

- Čeka nas susret nakon kojeg nema popravnog. Ili jesmo ili nismo, presudna je utakmica i nama i njima. Bitno je da Hrvatska bude na svojoj razini. Bit će teže nego protiv Maroka i Kanade, uz sve poštovanje prema njima, Belgija je ipak klasa više - poručuje Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije, pa dodaje:

- Četiri je godine Belgija prva na ljestvici najboljih. Sjajna su reprezentacija i ne bismo prije početka natjecanja izabrali ovu utakmicu da bude odlučujuća. Nećemo se zavaravati njihovom lošijom prezentacijom u prva dva kola, i njima je ovo ključna utakmica jer hoće proći skupinu. Spremni smo i idemo pokušati riješiti susret u svoju korist. Nećemo ići na bod koji nam je dovoljan jer igra na bod uvijek donese nešto loše. Moramo igrati kao protiv Kanade.

Kalkulacije bilo kakvog tipa neće biti poželjne. Ima već onih koji gledaju unaprijed pa pričaju kako bi nam prvo mjesto u skupini koje bismo vjerojatno osvojili u slučaju pobjede nad Belgijom donijelo lakši put u nokaut-fazi, ali to su priče kojima se nije uputno zamarati dok je "zec još uvijek u šumi". Važno je samo izboriti prolaz dalje, a onda će lako biti razmišljati o suparniku u osmini finala. U ovom trenutku naši reprezentativci trebaju se fokusirati isključivo na način na koji će igrati protiv Belgije. Ona nije baš briljirala u prva dva nastupa, Kanadu su pobijedili ne baš na "pravdi Boga" što se kaže, a Maroko ih je iznenadio. Međutim, to možemo zaboraviti jer sve što je bilo u te prve dvije utakmice neće danas igrati baš nikakvu ulogu. Ako će Hrvatska biti poduzetna i trkački raspoložena kao protiv Kanade, bit će korak bliže ostvarenju cilja. Vjerojatno će to biti jedna od onih utakmica u kojima prevladavaju taktički zahtjevi, a prvi cilj će biti zaustaviti vrlo jak napadački potencijal koji Belgija ima.

Bez promjena u momčadi?


Ofenzivni trozubac Hazard-DeBruyne-Lukaku mora izazivati respekt premda dvojica od njih nisu u optimalnom stanju. Hazard i Lukaku nisu u najboljoj formi, ali u jednoj utakmici uvijek je sve moguće.

- Pretpostavljamo da će Lukaku početi utakmicu, što će im promijeniti način igre jer će on čuvati loptu dok se priključi vezni red. To moramo osujetiti. Teško se hrvati s njime, treba ga pametno pokrivati i spriječiti mu dotok lopte. Nije mnogo igrao u posljednje vrijeme, ali uvijek ga je teško čuvati. Budemo li mu parirali, riješit ćemo pola posla - smatra Dalić.

No, pustimo mi Belgiju i sve njezine probleme s kojima se susretala uoči dvoboja protiv nas. Puno je važnije za kakve će odluke vezane uz našu postavu donijeti Dalić. Hoće li se držati onog postulata "momčad koja pobjeđuje se ne mijenja" ili će se zbog taktičkih stvari odlučiti na manje promjene.

- Odigrali smo dobro protiv Kanade, svi su dali svoj doprinos i prva postava i oni koji su ušli. Nemamo razloga puno mijenjati, ali sve ćemo proanalizirati i donijeti najbolju odluku poslije posljednjeg treninga - tipičan je odgovor ponudio naš izbornik.

Hrvatska treba razmišljati o tome kako će napasti Belgiju jer "čučanje" pred svojim vratima teško će nam donijeti sreću. Uostalom, imamo i mi zavidan napadački arsenal koji smo pokazali protiv Kanade, pa se nemamo razloga nečega bojati. Ipak, ključ će biti na sredini terena jer Modrić, Kovačić i Brozović nam mogu donijeti željenu prevagu.

To je susret nakon kojeg sutra ne postoji, pa Hrvatska treba biti hrabra i zbog sebe, ali i zbog svog kapetana Luke Modrića, koji je na samom kraju reprezentativne karijere pa ne bi bilo lijepo da se od “kockastog” dresa oprosti na tužan način...

Dalibor Keler
Zlatko Dalić hrvatski izbornik

- Ne razmišljamo o događajima u taboru Belgije. Fokusirani smo na njihovim vrlinama i dobrim igrama unatrag pet godina. Nisu oni zaboravili igrati nogomet preko noći, oni su druga reprezentacija svijeta, a mi smo na 12. poziciji.

Mateo Kovačić veznjak hrvatske reprezentacije

- Lukakua poznajem iz Chelseaja, vrhunski je igrač, bit će teško protiv njega. Ako mogu dati jedan savjet našim braničima protiv Lukakua, to je da se ne hrvaju s njime. Spremni smo na jaku Belgiju, a moramo biti maksimalno fokusirani na sebe.

SJEĆANJE NA GRAHAMA POLLA
Susret Hrvatske i Belgije sudit će Englez Anthony Taylor, što neće biti prvi put da nam arbitar iz kolijevke nogometa dijeli pravdu u trećem kolu grupne faze SP-a. U Njemačkoj 2006. godine za susret protiv Australije određen je bio Graham Poll i taj će susret ostati u analima Svjetskih prvenstava zbog gafa koji je Englez napravio u završnici susreta. Naime, čovjek se pogubio jer je našem braniču Josipu Šimuniću pokazao tri žuta kartona. Šimunić je jedno vrijeme igrao s dvije javne opomene, a tek kada mu je pokazao treći, Poll ga je poslao u svlačionicu. No, ni taj njegov previd nije pomogao Hrvatskoj, a imao je Poll još jednu kontroverznu odluku kada je John Aloisi pogodio našu mrežu, a Poll je koji djelić sekunde prije toga označio kraj susreta. Valjda će Taylor danas biti koncentriraniji.

LUKAKU U LOŠEM SJEĆANJU
Romelu Lukaku jedan je od najjačih aduta Belgije, ali na ovom SP-u nije puno igrao zbog ozljede. Međutim, pretpostavlja se kako će protiv nas biti u početnoj postavi, što nije dobra vijest. Naime, taj snažni napadač već nam je jednom došao glave. Dogodilo se to u kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. godine kada nam je zabio oba pogotka na Maksimiru u pobjedi Belgije od 2:1. U redovima naše repezentacije dosta je igrača koji pamte te neugodnosti s Lukakuom, a jedan od njih je i Dejan Lovren, koji će i ovaj put voditi veliku borbu s njim. Valjda će Lovren i Gvardiol ovaj put pronaći rješenje kako zaustaviti robusnog centarfora belgijske selekcije.

Najčitanije iz rubrike