Sport
DRUGA RUNDA U G I H SKUPINI

Tko će pasti i na popravnom ispitu?
Objavljeno 27. studenog, 2022.
Drugi radni tjedan na SP-u otvara prva utakmica 2. kola skupine G. Od 11 sati na travnjak Al Janoub stadiona (Al Wakrah) izlaze reprezentacije koje su okusile gorčinu poraza u premijernim nastupima. Kamerun i Srbija traže tako svoje prve bodove s kojima se zadržava i nada u prolazak u drugi krug. Jasno, tko izgubi danas, taj već polako može početi s pakiranjem. Unatoč porazu, nešto bolji dojam, kako igrački tako i rezultatski, ostavili su Kamerunci koji su minimalno poraženi od Švicaraca. Slijedi novi okršaj s europskom selekcijom. Izabranici Rigoberta Songa nisu slavili u zadnjih pet dvoboja. Ako se post nastavi, jasno je da će se teško do mjesta koje vodi u osminu finala. U njemu si i dalje vide Srbi koji su na prvenstvo stigli u (pre)optimističnom raspoloženju koje, prema viđenom u prvoj utakmici, nema nikakve temelje. Najavljivala se pobjeda protiv Brazila koja je, naravno, izostala (0:2). Izostala je i dobra igra selekcije Piksija Stojkovića koja se sada mora vaditi protiv nezgodnog protivnika. Izvjesno je da će izbornik napraviti neke izmjene, protiv Kameruna se neće krenuti s defenzivnom postavom, ali problem je što najbolji ofenzivci nisu najboljeg zdravlja. Igrali su protiv Brazila Mitrović i Vlahović, koji je ušao u drugom dijelu. Nije bilo Kostića, a koji bi danas mogao u vatru. No, ova utakmica nije za one igrače koji nisu potpuno "fit". Kada tražiš bodove za ostanak u igri, tada se ne smiješ previše kockati, ali Piksi nema mnogo opcija. Inače, ove dvije reprezentacije nisu nikada odigrale službeni dvoboj, onaj prijateljski dobila je Srbija (4:3) 2010. godine.

U drugom dvoboju skupine (19 sati, Stadion 974 Doha), Brazil i Švicarska ipak imaju manji pritisak. On je nešto veći na Selecau, od kojeg se očekuje nova pobjeda, po koju se ide bez Neymara, vjerojatno i Danila, koji su platili ceh prvoj pobjedi. Vidjet ćemo je li Brazil ranjiv bez Neymara. Švicarci sigurno neće parkirati autobus pred svojim vratima i nadati se da će bunker izdržati do kraja. Srbi su tako razmišljali i nemilosrdno su kažnjeni. Kako će ishod prvog dvoboja skupine biti poznat, moglo bi se dogoditi da pobjednik osigura i drugi krug i prije zadnje utakmice u skupini. Ako ćemo gledati tradiciju, u dva dvoboja na SP-ima, nije bilo pobjednika, Brazil i Švicarska remizirali su 1950. (2:2) i 2018. (1:1). Švicarci ne bi imali ništa protiv trećeg neodlučenog ishoda.

U H skupini, Drugo kolo otvaraju u 14 sati Južna Koreja i Gana na stadionu Education City, u Al Rayyanu. Znači da će netko, ili čak obje reprezentacije, staviti na konto prve bodove. Portugal i Urugvaj igrali su i prije četiri godine u Rusiji. Dva pogotka Cavanija odvela su La Celeste u četvrtfinale (2:1), Portugal je okončao prvenstvo ranije od očekivanja i predviđanja, a trenutačno su u ovoj skupini reprezentacija koja je najbliža drugom krugu. Na stadionu Lusail (20 sati), istrčat će s mislima o vraćanju dugova, ali neće nedostajati ni pragmatike. Previše rizika možda ne bi trebali očekivati ni s jedne strane, ali jedan rani pogodak mogao bi ovaj dvoboj učiniti itekako zanimljivim. N.Benčina
DANAS NA SP-u
l SKUPINA G: Kamerun - Srbija (11 sati), Brazil - Švicarska (17)



l SKUPINA H: Južna Koreja - Gana (14), Portugal - Švicarska (20)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike