Sport
SLAVLJE NA MAKSIMIRU

Final Four je vrlo blizu: Danska opet svladana, Majer i Sosa junaci velikog trijumfa
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Hrvatski nogometaši pobjedom nad Danskom zasjeli na prvo mjesto u skupini

Hrvatska je nastavila svoj pobjednički niz u Ligi nacija. U Maksimiru je pala Danska, čime je naša nogometna reprezentacija izbila na vodeću poziciju u skupini, što joj otvara lijepe izglede za plasman u play-off tog natjecanja.



Bila je to prva pobjeda naše selekcije na domaćem terenu u trećem izdanju Lige nacija, a put do prvog plasmana u play-off vodit će preko Beča. Tamo Vatreni idu u nedjelju uzvratiti Austrijancima za težak poraz koji su im nanijeli na startu Lige nacija, kada su slavili u Osijeku s visokih 3:0. Protiv Danske opet je Hrvatska odigrala dva različita poluvremena. Prvo u kojem je bila oprezna i rezervirana, a u nastavku je bila puno odlučnija i napadački angažiranija, što joj je na kraju i donijelo tu važnu pobjedu. Ako ništa drugo, sa sva tri boda protiv Danaca naša reprezentacija je ostvarila onaj minimalni cilj, a to je ostanak u elitnom društvu Lige nacija. Ipak, sada kad se otvorila prilika za odlazak na Final Four, treba učiniti sve kako bi ju se iskoristilo. Usto, Hrvatska je u drugom poluvremenu pokazala svoj potencijal, što svakako ohrabruje u predvečerje Svjetskog prvenstva u Kataru.

Obostrani oprez


Oba suparnika odlučila su se za oprezniji pristup u prvom dijelu susreta. Istina, Hrvatska je krenula odlučno, ali se vrlo brzo ugasila. U tim početnim minutama igrali smo visoki presing, odigrali i nekoliko lijepih kombinacija, a stvorili smo i jednu dobru priliku. U drugoj minuti slijeva je ubacio Sosa, a udarac Šutala glavom s pet metara odlutao je zamalo pokraj lijeve vratnice. Tempo igre nije bio posebno visok. Bilo je vidljivo kako obje reprezentacije teže držati loptu u svom posjedu bez nekakvih rizičnijih napadačkih akcija. U takvim okolnostima Danska se brzo othrvala početnom entuzijazmu "kockastih", te je počela sve češće organizirano stizati pred Livakovića. Prvi udarac Danci su uputili u 23. minuti kada je Wass potegnuo s 20-ak metara, udarac je otišao poviše naših vrata. Tri minute kasnije Hrvatska je opet prijetila nakon bočnog ubačaja. Ovaj put ga je uputio Kovačić, glavom je pucao Gvardiol, a ishod je bio isti kao i u Šutalovom slučaju, lopta je završila pokraj lijeve vratnice. Spore su bile akcije Hrvatske, pa su ih pokretni Danci osujećivali bez većih problema. Kako se bližio kraj prvog dijela, gosti su postajali sve opasniji, a u 34. minuti imali su najbolju priliku prvog poluvremena. Lijepo su na desnoj strani kombinirali, Danci pa je Mæhle izbio sam pred Livakovića, istina, bio je dosta iskosa, pa je naš vratar dobro zatvorio sve prilaze svojoj mreži i uspio obraniti taj čisti zicer. Do odmora Eriksen je pronašao prostor za udarac s 18 metara, koji je Livaković boksao daleko od vrata. Ostao je dojam kako je Hrvatska ipak bila previše rezervirana u tom prvom poluvremenu, što je Danska znala iskoristiti, pa je kontrolirala veći dio prvog dijela susreta. Ipak, ostao je dojam kako su obje selekcije ostale pomalo dužne u prvom poluvremena.

Sosa i Majer


Drugi dio utakmice nije mogao početi bolje za Hrvatsku. Poveli smo u 49. minuti prvijencem Borne Sose u reprezentativnom dresu. Bio je to lijep pogodak koji je naš lijevi bek zabio s netipične pozicije za njega, s ruba kaznenog prostora po sredini vrata, a Sosina reakcija je bila poput pravog napadača jer je smireno, kroz šumu nogu, naciljao sam desni kut nemoćnog Schmeichela. Hrvatska je nakon vodstva posve zagospodarila terenom, pa su ubrzo stigle prilike za povećanje prednosti. U 59. minuti Perišić je opasno prijetio iz slobodnog udarca sa 17 metara, no njegov prizemni udarac zamalo je promašio cilj. Zato je u 66. minuti Modrićev udarac natjerao Schmeichela na intervenciju. Gađao je naš kapetan lijevu stranu vrata, a danski vratar je bio prisiljen odbiti tu loptu, no odbijanac nije uspio prihvatiti nitko od naših ofenzivaca. U 70. minuti Kovačić se u svom stilu sjurio kroz obranu Danske, došao na desetak metara od vrata pa šutirao pokraj njih. I onda - šok. U jeku naše dominacije Danska je dobila poklon, koji je pretvorila u izjednačenje. Šutalo je krivo odigrao loptu ispred našeg kaznenog prostora, što je bila skupa pogreška koju je kaznio Eriksen, koji je udarcem s 23-24 metra pogodio gornji desni kut. Međutim, završnica susreta ubrzo se pretvorila u dramu jer je Hrvatska vrlo brzo opet došla u vodstvo. U 79. minuti zabio je Majer, koji je samo minutu prije toga ušao u igru. I on je pogodio s ruba kaznenog prostora u sam lijevi kut danskih vrata.

U posljednjih desetak minuta utakmica je bila vrlo uzbudljiva jer bilo je prijetnji s obje strane, ali mreže se više nisu tresle, pa je Hrvatska došla do treće uzastopne pobjede u Ligi nacija.

Dalibor Keler
ZAGREB - Stadion Maksimir. Vrijeme i teren povoljni za igru. Gledatelja: 23.715. Sudac: Davide Massa (Italija). Strijelci: 1:0 Sosa (49), 1:1 Eriksen (75), 2:1 Majer (79). Žuti kartoni: Perišić (Hrvatska), Kjær (Danska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: BORNA SOSA (HRVATSKA)

HRVATSKA

2 (0)

Livaković 6,5, Juranović 6, Šutalo 6, Gvardiol 6,5, Sosa 7, Modrić 7 (od 90. Vida -), Brozović 7, Kovačić 6,5 (od 78. Majer 6,5), Pašalić 6,5 (od 71. Vlašić 6), Perišić 6,5 (od 71. Oršić 6), Kramarić 6 (od 71. Petković 6).

DANSKA

1 (0)

Schmeichel 6, Andersen 6, Christensen 6, Kjær 6 (od 71. Jansen -), Mæhle 6,5, Wass 6 (od 60. Kristensen 6), Hojberg 6,5, Delany 6 (od 60. Hojlund 6), Eriksen 7, Braithwaite 6 (od 60. Damsgaard 6), Skov Olsen 6 (od 89. Dolberg -).

Šimin oproštaj
Uoči susreta održana je mala svečanost u kojoj se nakon 11 godina i 52 nastupa u hrvatskom dresu od reprezentacije oprostio Šime Vrsaljko. Članu legendarnih Vatrenih koji su osvojili srebro na SP-u u Rusiji 2018. na Maksimiru je tijekom oproštaja darove predao predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike