Svijet
ESKALACIJA RATA I REFERENDUM U SEPARATISTIČKIM REGIJAMA

Nove prijetnje nuklearnim oružjem
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da se bilo koje oružje iz moskovskog arsenala, uključivo strateško nuklearno oružje, može koristiti za obranu regija pripojenih Rusiji.

Referendumi četiriju separatističkih ukrajinskih regija o pridruživanju Rusiji održat će se i "tu uzmaka nema", rekao je Medvedev koji je sada zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti. "Donbas i drugi teritoriji bit će prihvaćeni u Rusiji. Zaštita svih teritorija znatno će se pojačati ruskim oružanim snagama. Rusija je objavila da se za takvu zaštitu može koristiti ne samo svojim kapacitetima mobilizacije već i ruskog oružja, a što uključuje strateško nuklearno oružje", rekao je.

Očekuje se da će na referendumima u regijama Doneck, Luhansk, Herson, Zaporižje te dijelu pokrajine Mikolajiv, velikom većinom biti izglasano priključenje tih oblasti Rusiji. Službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli su da su ti referendumi "sramota". Budu li i službeno prihvaćena u Rusku Federaciju, okupirana područja u kojima je ukrajinska ofenziva posljednjih tjedana ostvarila pobjede trebala bi prema moskovskoj nuklearnoj doktrini biti pod zaštitom ruskog nuklearnog oružja. Moskva ne kontrolira cjelokupan teritorij četiriju regija koje želi pripojiti jer ruska vojska drži oko 60 posto Donecka i 66 posto Zaporižja. Medvedev posljednjih mjeseci redovito nastupa agresivnim izjavama prema Zapadu i Ukrajini čime se preobrazio iz prividno prozapadnog umjerenog reformama sklonog predsjednika u prodornog geopolitičkog jastreba, piše Reuters.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da u transatlantskoj zajednici svi ozbiljno shvaćaju izjave Vladimira Putina nakon što je proglasio djelomičnu mobilizaciju i zaprijetio "svim raspoloživim sredstvima" ako Rusija bude ugrožena. Plenković je hrvatskim novinarima na Harvardu, prije svog predavanja, kazao kako "svi ozbiljno shvaćaju te (Putinove) poruke. Nitko ovdje niti podcjenjuje situaciju niti precjenjuje". "Mislim da je ključno zadržati jedinstvo i čvrst odgovor. Ukrajina se brani i ima pravo ponovno vratiti pod ustavnopravnu kontrolu svoje teritorije", poručio je Plenković. Naglasio je kako je "važno da transatlantska zajednica ostane jedinstvena i snažna u potpori Ukrajini" te da se "režim sankcija i pritisak na Rusiju" nastave. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike