Sport
ŠIME GRŽAN, NOVO RJEŠENJE OSIJEKA NA DESNOM BOKU

Briga me gdje će me trener staviti, najvažnije je da igram
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Vraća nam se samopouzdanje, imamo kvalitetne igrače, samo smo bili u nekom grču

U Gradskom vrtu opet vlada idila. Prvenstvenu stanku nogometaši Osijeka dočekali su u odličnom raspoloženju, kako i ne bi kada su uoči nje upisali dvije gostujuće pobjede, prvo u Rijeci, pa onda i Velikoj Gorici, poslije kojih je i pogled na tablicu puno ljepši negoli do sada.



Osječani su ponovno pri vrhu, sada samo dva boda udaljeni od drugog mjesta, i tu ne namjeravaju stati. Ali ni spustiti gas, što je potvrdio i Šime Gržan, koji je na ova dva gostovanja ordinirao po desnom boku. Posljednjih 15-ak dana donijelo je preporod Osijeka, ali i Gržana. I sam je rekao da je još početkom ovog mjeseca razmišljao o odlasku iz Osijeka, ali dolaskom Renea Pomsa na klupu za Zadranina su se promijenile mnoge stvari.

- Kada je Poms postao trener, otvoreno smo razgovarali i rekao mi je da misli da već dugo radim jako dobro i da ću dobiti priliku. I dobio sam je... Sad je osjećaj super. Znate, nitko nije očekivao onakvo razdoblje na početku sezone, ali dogodilo se. No bilo je bitno izvući se iz toga, a sad smo se izvukli ili smo na pragu toga. Treba samo ne poletjeti, nego nastaviti dobro raditi i ostalo će doći - pričao je Šime, koji je uz veliku minutažu (cijeli susret na Rujevici te 78 minuta u Velikoj Gorici) i statistički dao veliki doprinos, asistencijom te prvijencem u bijelo-plavom dresu.

Znao i na lijevom boku


- Sretan sam jako što sam uspio dati doprinos momčadi, a i što sam počeo igrati, naravno. Hvala treneru na povjerenju, valjda sam ga iskoristio. Što se pozicije tiče, vidim se tamo gdje me trener stavi. Kao i svima, najvažnije je da igram i da tako mogu pridonijeti ekipi, a na kojoj će poziciji to biti, manje je važno, valjda trener zna gdje po njemu mogu najviše dati. Igrao sam do sada i ofenzivnije, ali dosta utakmica i tu defenzivniju ulogu. U Istri 1961 sam posljednju sezonu čak igrao to i na lijevoj strani kad je bilo potrebno, pa mogu reći da mi ovakva uloga i odgovara. Nekako imam više prostora, uvijek kad primiš loptu okrenut si prsima prema golu, dok si na krilu uvijek nekako s igračem na leđima.

Rujevica i Velika Gorica bili su teška gostovanja za bijelo-plave i u sezonama kada je išlo sve po planu. Što je razlog da su ovog rujna srušeni neugodni nizovi na tim terenima?

- Nekako smo se digli svi skupa, i kroz treninge, dobro se radilo. Iako je Rijeka u tom nekom grču i padu, seriji loših rezultata, to je nama bilo nebitno, jer mi smo odigrali doista dobru utakmicu. Od početka smo ih visoko pritiskali, nismo im dali ništa, i tu smo vidjeli da možemo, napunili se samopouzdanjem, kako je tekla utakmica, bili smo sve bolji. Ako sam dobro pročitao, Osijek četiri godine nije slavio kod Gorice. S obzirom na to kakvi su uvjeti bili, ova pobjeda znači i više od tri boda. Vraća nam se lagano samopouzdanje, imamo puno kvalitetnih igrača, samo smo nekako bili u grču. Ali mislim da sad sve dolazi na svoje.

Gledati samo sebe


Bijelo-plavi će ovog vikenda sudjelovati na Memorijalu Blago Zadro, nakon čega im slijede utakmice u kojima će imati priliku za "osvetu". Počevši od Lokomotive u Gradskom vrtu sljedeće subote Osječani će igrati niz susreta protiv suparnika koje u prvom krugu nisu uspjeli svladati, zbog čega je i uslijedila rezultatska kriza. Jasno je kako ni Gržan ne želi planirati previše unaprijed, no i on ističe kako je želja njegova i suigrača i nakon prvenstvene stanke nastaviti pobjednički niz.

- Sigurno, Osijek mora ići svaku utakmicu na pobjedu, protiv bilo kojeg suparnika. Sad nam dolazi ta serija uvjetno rečeno lakših utakmica, ali vidjelo se i u prvom krugu koliko su te utakmice teške i koliko smo tu bodova prosuli. Zato moramo ući u te susrete kao što smo ušli u posljednja dva, gledati samo sebe i napraviti sve da se maksimalno podignemo, iz utakmice u utakmicu.

Do kraja prvog dijela sezone ostalo je još sedam prvenstvenih susreta te dva u Kupu Hrvatske. Čime bi Gržan bio zadovoljan do kraja jeseni, što se tiče klupskog, ali i vlastitog učinka?

- Ne bih gledao tako, kalkulirajući nekakav krajnji učinak, nego isključivo utakmicu po utakmicu. Mislim da tako moramo općenito gledati, pobijediti svaku sljedeću, jer se na kraju "broje mrtvi". Sve su nam misli sada okrenute isključivo Lokomotivi, želimo što bolje odraditi ovu reprezentativnu stanku, podignuti se još više, a nadam se i da će nam se vratiti ovi ozlijeđeni igrači. Ne opterećujem se osobnim učinkom, bitno je da momčad gura što bolje, a ako pritom i ja dam neki doprinos, bit će dobro - poručio je Gržan, novo rješenje na desnom boku trenera Renea Pomsa.

Goran Roguljić
Osijek ima kadar za ofenzivni nogomet
Nakon odličnog izdanja na Rujevici uistinu je šteta što su “vaterpolo-uvjeti” onemogućili smisleniju igru u Velikoj Gorici. No, i samom postavom, s tri gol-igrača, trener Poms jasno je poručio kakvu igru svoje momčadi želi gledati. I Gržanu odgovara ovakav ofenzivniji pristup, a vjeruje i kako bijelo-plavi i imaju kvalitetan kadar za takav nogomet.

- Mislim da svi vole atraktivnu i ofenzivnu igru, osim obrambenih igrača, haha. Meni to odgovara. Kako se kaže, obrana počinje od napada, a napad od obrane. Tako da treba biti čvrst i kompaktan iza, a naprijed onda što učinkovitiji. Mislim da imamo dovoljno kvalitete da prema naprijed budemo efikasni i učinkoviti, osim Belje, Miereza i Caktaša, koji su započeli u Velikoj Gorici, imamo još dosta dobrih napadačkih rješenja, tako da sigurno možemo igrati ofenzivan nogomet.

Gržan je na početku sezone bio u drugom planu, ali sad je sjajno iskoristio dobivenu priliku

Najčitanije iz rubrike