Sport
ČEKA NAS LIGA NACIJA, A VEĆ SE GLEDA I PREMA KATARU

Nezadovoljni neće ići na SP, takvi mi ne trebaju u sastavu
Objavljeno 19. rujna, 2022.

Hrvatski nogometni reprezentativci ponovno su na okupu, čekaju ih posljednje dvije utakmice u skupini Lige nacija, Vatreni u četvrtak igraju na Maksimiru s Danskom, dok u nedjelju Luku Modrića i suigrače u Beču čeka Austrija. Izbornik Zlatko Dalić komentirao je formu svojih izabranika i dva predstojeća testa nakon kojih Hrvatska može zasjesti i na prvo mjesto skupine A1.



- Nakon tri mjeseca ponovno smo se okupili, očekuju nas dvije važne utakmice. Nadam se da će svi igrači doći zdravi i spremni. Jedino Erlić ima problema s mišićem, vidjet ćemo kakvo je njegovo stanje - kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Pred našim nogometašima su dvije utakmice i niz kalkulacija. Hrvatska bi s dvije pobjede osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir Lige nacija, koji je na rasporedu u lipnju iduće godine. Do Final Foura Dalićevi mogu i u drugim kombinacijama, a bod im je potreban da bi sigurno izbjegli posljednje mjesto koje vodi u Ligu B.

- Došli smo u situaciju biti prvi, što bi bilo sjajno. Ključni susret bit će s Danskom. Plasman u Ligi nacija je važan i zbog ždrijeba za Euro, ali i kao pripreme za Katar - dodao je Dalić, koji je u prva dva izdanja često kritizirao Ligu nacija, no ove sezone se situacija okrenula. Možda zato što je Hrvatska u puno boljem položaju na tablici nego prethodnih sezona.

- Govorio sam da to nije moje natjecanje, imali smo poraze i teške utakmice, to me frustriralo. Smetalo mi što smo u lipnju igrali četiri utakmice u 10 dana, što je previše. Dvije godine smo ostali u skupini A, sad je cilj pokušati biti prvi - istaknuo je izbornik.

Prvi suparnik bit će Danska, trenutačni lider skupine.

- Posljednje dvije godine po rezultatima i statistici najbolji su u Europi. Napredovali su, nemaju nekih velikih igrača osim Eriksena, čvrsti su i uigrani, prava momčad. Žele nam se osvetiti za poraz u Kopenhagenu, i oni žele prvo mjesto.

Daliću su predstojeće utakmice iznimno bitne.

- Nemamo puno stvari koje moramo korigirati, jer nemamo puno vremena. No želio bih da svi s popisa dobiju minutažu, želimo učvrsti samopouzdanje, kompaktnost, na tome još trebamo raditi kako bismo spremni dočekali SP.

FIFA je dopustila izbornicima na SP voditi 26 igrača umjesto dosadašnjih 23.

- Najgore je na Euru bilo što si trojicu morao slati na tribine. Izbornici su rekli da može 26, ali da svi budu na klupi. Kad igraču kažeš da bude na tribini, nije to lako. Imao sam velikih problema oko toga, nije to lijepo. Lijepo je da imaš širi kadar. Ako dobiješ šansu, dobiješ, ali nema mjesta nezadovoljnima. Tko se god tako ponaša, tu mu nije mjesto. Moraš prihvatiti odluku i biti na dispoziciji kad zatreba. Nezadovoljni neće ići u Katar, ne treba mi to. Imao sam takve situacije, ne želim odgovarati takvima. Tko god je nezadovoljan, bolje da nije s nama - dodao je Dalić, koji će na desnom beku dati šansu Juranoviću i Stanišiću.

Osvrnuo se i na igru Petkovića, Oršića i Vlašića.

- Bruno je u boljoj formi nego prije, stoga je dobio poziv. Želim ga konkretnijeg, okomitijeg i opasnijeg u kaznenom prostoru. Svojom formom izborio je mjesto na popisu. Oršić igra poziciju koja mu odgovara, njemu treba prostor, tada je ubitačan. U reprezentaciji nema takve situacije, rjeđe nego u Dinamu. Vlašić je pogodio s klubom, dobio je trenera koji mu daje samopouzdanje, no on može još bolje.

Čolak je ostao na širem popisu jer, kako kaže Dalić, "pa ne mogu imati osam napadača", a Lovrena i Vidu ne želi otpisati, iako su i oni sami svjesni da dolaze mlađi i da biologija radi svoje.

- Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko i njih, ali i mene. Vrijeme nosi svoje - zaključio je Zlatko Dalić.

Ivana Liović
Ljubičić? Imam dosta napadača u dobroj formi
Nakon što je ispustila priliku izboriti direktan plasman na Europsko U-21 prvenstvo 2023. godine, mlada hrvatska nogometna reprezentacija imat će još jednu priliku u dodatnim kvalifikacijama protiv Danske. Prvu utakmicu s Dancima mladi Vatreni igrat će 23. rujna u Puli, a uzvrat je 27. rujna u Vejleu.

- Očekivanja su jasna i nema tu velike filozofije, treba napraviti sve da se plasiramo na Euro - istaknuo je izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Igor Bišćan.

- Stanje u momčadi je dobro, vidjet ćemo kako stojimo s ozljedama i umorom. Imamo dovoljan broj igrača da se konkretno suprotstavimo snažnoj momčadi poput Danske, imamo svoje šanse - dodao je Bišćan.

Hrvatska je u kvalifikacijskoj skupini bila druga iza Norveške, dok su Danci bili drugi u I skupini iza Belgije. Sad obje momčadi preko dodatnih kvalifikacija traže odlazak na EP.

- U kvalifikacijama smo bili odlični, puno smo toga dobro napravili, ali u nekoliko posljednjih utakmica zakomplicirali smo stvari. Nema se više smisla vraćati tome. Treba izvući pouke, ali i okrenuti se budućnosti. Novi izazov uvijek je najvažniji - dodao je Bišćan i objasnio svoju čudnu odluku zašto nije zvao Ljubičića, koji u Austriji nemilice trpa pogotke.

- Jednostavno smo se ovaj put odlučili za druge igrače. Imamo dovoljan broj napadača, dobro smo pokriveni na toj poziciji, mnogi su u jako dobroj formi... - kazao je Bišćan. No ako se pogleda statistika, nije jasno tko je to u boljoj formi, jer Ljubičić je od svih koje je Bišćan zvao - u najboljoj.

Najčitanije iz rubrike