Sport
KK VRIJEDNOSNICE OSIJEK UOČI NOVIH IZAZOVA

Puni motiva za brzi povratak u elitno društvo HR košarke
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Osim prvoligaških obveza, Brokeri će odrađivati i one u ABA 2 ligi

Bliži se početak listopada, a to znači i nove domaće košarkaške klupske sezone. U ovoj nastupajućoj 2022./23., hrvatski istok neće imati predstavnika u elitnom razredu, nakon što su ovog proljeća premijerligaški status nakon 13 sezona izgubile Vrijednosnice Osijek.



Košarkaše s Drave čeka nastup u Prvoj ligi, odnosno drugom jakosnom razredu, a uz domaće obveze, drugu godinu zaredom ispunjavat će se i one međunarodne, u sklopu ABA 2 lige. Iako se ispalo iz društva najboljih, klub nije izgubio sportske ambicije, a dojam je da su sve klupske strukture dodatno osnažene i okupljene s ciljem da ostvare glavni cilj, a to je povratak u HT Premijer ligu. Potvrđeno je to i na već tradicionalnoj konferenciji za novinare, koju VROS organizira uoči svakog starta nove sezone. Ova je malo drugačija od prethodnih 13, ali ambicije se nisu skrivale. Naprotiv.

- Ozbiljno smo krenuli u pripremi nove sezone. Posložili smo cijelu strukturu, roster na vrijeme, doveli novog trenera, osvježili svlačionicu. Igrači znaju da smo sredina gdje uz momčadske mogu ostvariti i neke svoje osobne ambicije. Trener Srđan Helbich također je prepoznao projekt, da nije ne bi pristao na dolazak u klub koji ipak nastupa u razini niže od onoga gdje je do sada radio. Jasno da se želimo vratiti u društvo iz kojeg smo nes(p)retno ispali ovog proljeća. Što se tiče ABA 2 lige, tu planiramo ostaviti bolji dojam nego u debitantskoj sezoni u koju smo krenuli u "podne i pet", neposredno pred njezin početak - kaže Ivan Mustapić, član klupske Uprave.

Zaduženi za provedbu ambicija u djelo su trener Helbich (pomoćnici su Marko Mandić i Dubravko Blažeić) i momčad koja je doživjela dosta promjena. Nove akvizicije su Amerikanac Christian Bradford, Tihomir Vranješ, Nikola Martinović, Gojko Sudžum (svi iz BiH) te iskusni Veljko Budimir (novi kapetan) i Fabian Šiško. Povratnik je Vuk Dmitrović, iz vlastitog pogona tu su Gabrijel Flanjak i Ivan Pavić, a od onih koji su bili u momčadi koja nije sačuvala status i dalje su ostali Tadej Tomljenović, Matej Tokić, Marko Bošnjak, Matej Perković i Dragan Džajić.

- Nije isključeno da odradimo još koji transfer, ali ovih 14 igrača zasad su u konkurenciji. Prvi službeni nastup je za 15 dana, otvaramo kod kuće protiv jednog od konkurenata za najviši plasman, Hermes Analitice. Domaće natjecanje bit će zahtjevno, mnogo je tu dobrih momčadi, ima i bivših premijerligaša, ali naše ambicija nisu bez pokrića - kaže direktor Renato Martinko. Ovaj vikend Brokeri će odraditi dva nova testa. U Gradskom vrtu igra se turnir Holding VROS ‘22 (novo ime glavnog sponzora), a sudjeluju još PVSK Pečuh, Sloboda (Tuzla) i subotički Spartak Office Shoes.

- Imamo iza sebe već šest provjera, ove dvije nove pokazat će gdje smo ovoga trenutka, dva tjedna prije starta sezone. Pino je novina, još se svi upoznajemo, ali sve se odvija prema planu. Posla još ima dosta, prethodne su utakmice pokazale i dosta oscilacija. No, sada smo svi na okupu, znamo što moramo popraviti, a prostora za napredak ima - naglašava trener Srđan Helbich, čiji je dolazak također pokazatelj da klupske ambicije nisu bez temelja. Uskoro se kreće i s realizacijom.

Nino Benčina
OČEKUJU BOLJI TRETMAN HKS-a
Znamo da igranje hrvatskih klubova u ABA ligama nema podršku Hrvatskog košarkaškog saveza, koji ipak ne može zabraniti sudjelovanje onih koji u tome vide svoju računicu. Vrijednosnice Osijek prije godinu dana odlučile su biti dio ABA 2 karavane, ne samo iz sportskih, nego i poslovnih interesa svog glavnog sponzora. Iz Zagreba, naravno, nisu na to gledali blagonaklono, u VROS-u smatraju da su zbog toga i dosta trpjeli na domaćem rezultatskom planu, iako je je jasno da je klub glavni krivac za izgubljeni premijerligaškii status.

- Novo izdanje kreće 17. listopada, igrat će se ponovno 13 utakmica u pet balona. Mi smo se lani prihvatili i domaćinstva, za što smo dobili i pohvale te želimo i u nastupajućem izdanju ugostiti jedan turnir. Pričekat ćemo s kandidaturom, jer smo u prošlom ciklusu imali dosta problema s usklađivanjem ABA i termina u HT Premijer ligi. U HKS-u nam nisu izlazili ususret, ne samo po tom pitanju. No, vjerujem da će nas ovo vodstvo, koje treba uskoro biti izabrano, bolje tretirati - naglašava Ivan Mustapić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike