Sport
OSVRT NA 5. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Dinamu veliki derbi, Osijek i Rijeka bez pobjeda
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Najveći hrvatski derbi obilježio je 5. kolo Supersport HNL-a. Dinamo je ugostio Hajduk i na kraju slavio uvjerljivu pobjedu sa 4:1. Splićani su, istina, poveli u sudačkoj nadoknadi prvog dijela susreta, ali u njegovu nastavku nisu mogli zaustaviti nalet "modrih" koji su im u tom razdoblju zabili četiri pogotka i tako se učvrstili na vrhu tablice. Trener Hajduka Valdas Dambrauskas suočio se s kritikama zbog dekadentnog načina igre, a Dinamo je samo pokazao kako će mu ove sezone vjerojatno svi moći samo gledati u "auspuh". Istina, tek je 5. kolo, ali ako se "po jutru poznaje dan", ova sezona neće biti baš nešto posebno neizvjesna kada je u pitanju utrka za prvaka. Prvi pratitelj im je posve neočekivan - Slaven Belupo. Momčad Zorana Zekića trijumfalno je prošla kroz Rijeku zahvaljujući pogotku Ante Crnca, kojim je zasjela na drugu poziciju. Inače to je prva pobjeda Koprivničana u Rijeci nakon dugih 13 godina. "Farmaceuti" su najbolje iskoristili loš ulazak u sezonu Rijeke i Osijeka koji su uoči nje bili predodređeni za pozicije među četiri prvoplasirane momčadi. Umjesto toga Rijeka je sada pretposljednja, deveta. Osijek je propustio priliku ubaciti se u vodeću trojku jer je na domaćem terenu remizirao protiv Varaždina (2:2). Varaždinci su u Gradskom vrtu odigrali hrabro, pa su zasluženo odnijeli bod. Bijelo-plavi su dvaput vodili, ali nisu uspjeli doći do pobjede na koju u prvenstvu sada čekaju već gotovo mjesec dana, odnosno od prvog kola, kada je na osječkom stadionu svladana Gorica. Uzbudljivu utakmicu u Velikoj Gorici odigrale su Gorica i Lokomotiva. Bilo je to čisto nadigravanje u kojem je Gorica stigla do prve ovosezonske pobjede (3:2) zahvaljujući rezultatskom preokretu. "Lokosi" su poveli rano, a povratak Gorice uslijedio u drugih 45 minuta kada su s tri vezana pogotka došli do prednosti koju je do kraja susreta Lokomotiva uspjela smanjiti, ali ne i više od toga, pa je Veliku Goricu napustila praznih šaka. Jedini susret bez pogodaka odigran je na Šubićevcu, gdje su igrali Šibenik i Istra 1961. Puljani su sigurno zadovoljniji takvih ishodom, to više što su prije te utakmice doživjeli pet uzastopnih poraza u susretima protiv Šibenika, neovisno o tome gdje su se te utakmice igrale. No, Istru 1961 taj bod nije pomaknuo sa samog dna ljestvice, a Šibenik nastavlja svoju uspješnu transfromaciju od momčadi koja je prošle sezone uz Hrvatski dragovoljac primila najviše pogodaka u najčvršću obranu lige koja je u dosadašnjih pet kola kapitulirala samo dvaput.

Inače, ovo je kolo bilo najbogatije pogodcima u novoj sezoni. Postignuto ih je 15, što je lijep prosjek od tri po susretu, a solidan je bio i posjet na tribinama hrvatskih stadiona. Ukupno je utakmice gledalo 23.412 gledatelja ili 4682 u prosjeku po utakmici. Normalno, najveći broj zabilježen je na derbiju u Maksimiru 14031.
Dalibor Keler
REZULTATI 5. KOLA
Šibenik - Istra 1961 0:0, Gorica - Lokomotiva 3:2, Dinamo - Hajduk 4:1, Osijek - Varaždin 2:2, Rijeka - Slaven Belupo 0:1.

LISTA STRIJELACA
3 pogotka - Beljo (OS), Drmić, Oršić (DI), Livaja (HA)

2 pogotka - Špikić, Baturina (DI), Bakrar (IS), Kalik (GO), Bošković, Kulenović, Vasilj (LO), Brodić (VA)

1 pogodak - Kleinheisler, Jugović (OS), Menalo, Mišić, B. Šutalo, Bočkaj, Emreli, Ademi, Gojak (DI), Marin (IS), Fruk, Cruz (GO), Melnjak, Atanasov (HA), Aliyju, Goričan, Cokaj, Tuci (LO), Obregon, Frigan, Karrica (RI), Kocijan, Marina, Crnac (SB), Čop, B.Matić (ŠI), Postonjski, Šego, Perić (VA)

Autogol - Lončar (OS)

TABLICA
1.Dinamo**5**4**1**0**17:6**13

2.Slaven Belupo**5**2**2**1**3:5**8

3.Hajduk**3**2**0**1**5:4**6

4.Lokomotiva**5**2**0**3**10:10**6

5.Šibenik**5**1**3**1**2:2**6

6.Gorica**4**1**2**1**5:5**5

7.Osijek**5**1**2**2**5:6**5

8.Varaždin**5**1**2**2**5:7**4

9.Rijeka**4**1**1**2**3:5**4

10.Istra 1961**5**1**1**3**3:8**4

Najčitanije iz rubrike