Sport
PRIPREME KOŠARKAŠA ZA EUROBASKET I PRETKVALIFIKACIJE

Na izbornikovu popisu 16 (ne)očekivanih imena, svi na treningu tek od 8. kolovoza
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Jučer su u Opatiji naši najbolji košarkaši odradili prvi trening i tako otvorili pripreme za Eurobasket, koji starta početkom rujna. No prije toga valja odraditi i dvije pretkvalifiakcijske utakmice za EP, koji se igra tek za tri godine. Znači da su izabranici Damira Mulaomerovića na dvostrukom zadataku ovog ljeta, koje dosada nije donijelo puno lijepih vijesti.



Još je u sjećanju podbačaj u završnici prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, porazi od Slovenije u Ljubljani i Finske u Rijeci zatvorili su vrata drugog kruga. Ostali smo ponovo bez velikog natjecanja, neće nas biti na SP-u, kao i na Olimpijskim igrama. Na sreću, još uvijek se igra prvenstvo Starog kontinenta, dosada nismo propustili još ni jedno, ali ni tu više nismo u poziciji da možemo računati na siguran plasman.



Stoga se sa zanimanjem očekivala lista kandidata za nadolazeće akcije. Izbornik je prvo objavio popis na kojem su se našla 24 imena, a sada je obznanjeno kojih će se 16 boriti za reprezentativni dres. To su: Roko Rogić, Lovro Gnjidić, Ivan Ramljak, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Toni Perković, Karlo Matković, Mateo Drežnjak, Krunoslav Simon, Dominik Mavra, Pavle Marčnković, Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić i Jaleen Smith. Taj posljednji je u procesu dobivanja državljanstva, a Zubac i Bogdanović treninzima se priključuju od ponedjeljka. Od igrača koji su propustili posljednju akciju pozvani su Simon, Šarić, Ramljak, Mavra, Matković i Amerikanac, a nema Dragana Bendera i Ante Žižića, što je ipak malo iznenađenje.



- Žižić i i Zubac su isti profil igrača. Moja je odluka da u ovom trenutku dam prednost Zubcu. Na poziciji petice imat ćemo tri profila igrača. Tu je i Matković, koji je budućnost naše reprezentacije i koji će biti nositelj bez obzira na to bio izbornik ja ili netko drugi. I tu je, naravno, Šarić, s kojim možemo u toj nekoj varijaciji košarke napadati na različite načine, ali i braniti se - objasnio je odluku hrvatski izbornik. Njegova je zadnja, a vrijeme će pokazati je li dobro procijenio.



Tijekom priprema Hrvatska će nastupiti na turniru u Pardubicama 13. i 14. kolovoza, gdje će odigrati susrete s Bugarskom i Češkom, a dogovorene su i prijateljske provjere protiv Mađarske u Opatiji 18. kolovoza i protiv Slovenije u Celju 20. kolovoza. U pretkvalifikacijama za EP 2025., u Poljskoj gostujemo 25. kolovoza, a tri dana poslije stiže Švicarska. Eurobasket otvaramo 2. rujna protiv Grčke, a vidjet ćemo s kojim igračima u završnom rosteru.

N. Benčina
Iznenađenje je izostanak Ante Žižića, a s obzirom na posljednju neuspjelu akciju šest je novih imena

Možda ste propustili...

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike