Sport
BRANKO TAMŠE UOČI POČETKA PRIPREMA NEXE-A

Tražimo x-faktor koji će nam donijeti dodatnu vrijednost
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Jelinićev ostanak nam je pojačanje na koje nismo računali, poručuje trener NEXE-a

Završava odmor za rukometaše NEXE-a. Danas (utorak) na već tradicionalnom mjestu, na igralištu NK FEŠK u Feričancima, od 18 sati počet će pripreme za novu sezonu.



Posljednje dane svoga odmora trener "gromova" Branko Tamše provodio je kod kuće u Velenju. Još ga je jedino tamnija put podsjećala da je ovog ljeta boravio i na otoku Pagu, gdje je s hrvatskim izbornikom i njegovim prethodnikom na klupi NEXE-a Hrvojem Horvatom, koji također ljetuje u obiteljskoj kući na tom otoku, "rješavao probleme hrvatskog i slovenskog rukometa".

SEHA kao priprema


Slijedi sada NEXE, koji je prošle sezone plasmanom na Final Four Europske lige podigao letvicu. Očekivanja su sada još veća. Stoga smo Branku poželjeli da mu ova sezona traje tamo negdje do početka lipnja, kao i prošla, značilo bi to da je bar jednako uspješna kao ona koju je nedavno završila.

- Uh, vjerujem da bismo svi to htjeli, ali idemo prvo krenuti - poručio je Tamše.

Krenimo. Glavni domaći konkurent PPD Zagreb već je neko vrijeme na okupu. Bundesligaši treniraju već dva tjedna. NEXE će, evo, krenuti danas, pet tjedana prije početka Premijer lige.

- Nekada nije dovoljno ni tri mjeseca, a nekada je dovoljno i manje. Evo, prošle godine od početka priprema do prve službene utakmice i prvog pretkola Europske lige, protiv Poljaka, imali smo 25 dana. I bilo je dovoljno.

Govorimo kao da je start 10. rujna u Paket24 Premijer ligi protiv Metkovića, no službeni početak sezone imat će već 23. kolovoza, kada će se igrati četvrtfinali susret SEHA lige s Vardarom u Skopju. Ako pobijede, 2./3. rujna u Zadru NEXE će sudjelovati na Final Fouru.

- Jasno vam je zbog čega te utakmice u SEHA ligi, koja je, eto, uskočila tijekom ljeta, koristimo za uigravanje kako bismo bili što bolji u novoj sezoni. Vardar će nam biti jaka provjera, koja nam itekako treba.

Prvu pripremnu utakmicu odigrat ćete već za četiri dana protiv Osijeka. Malo ćete vremena "potrošiti" na suhe treninge, bez lopte?

- Imam maksimalno povjerenje u profesora Krolu, koji će odraditi bazni dio, a i u sve igrače, koji su dobili plan i program tijekom stanke. Prve dane odradit ćemo sva potrebna testiranja, vidjet ćemo kako su spremni i hoće li biti potrebno nekome odrediti individualni rad. Znate dobro da imam svoje zahtjeve. Zna se moj način rada i dosta pridajem pozornosti trku, ali igrači će dosta toga istrčati s loptom, što je svakako manje monotono od nizanja krugova bez rada s loptom.

Cilj - Europska liga


Momčad je formirana premda su otišli, prije svih, Halil Jaganjac, zatim Ivan Vida, Mateo Rodin i Aljaž Kavčič. Na prozivku stižu desni vanjski Ivan Sršen i pivot Marko Račič. Možemo li očekivati novih igrača? Prije svih mislimo na nekoga tko će nadomjestiti Jaganjčev odlazak.

- Kao što ste rekli, momčad je već formirana. Okosnicu imamo i maksimalno povjerenje u sve igrače. Svakako gledamo i pratimo tržište. Tražimo neki x-faktor, igrača koji bi ovoj momčadi donio dodatnu vrijednost. Znam dobro da u takvim situacijama treba strpljenja i pažnje. Pruži li se prilika za angažman nekog izvanserijskog igrača, budite uvjereni, vodstvo našeg kluba znat će reagirati na vrijeme.

Marin Jelinić također s vama počinje pripreme?

- Očekujemo danas i njega. Ostanak Jelinića smatramo pojačanjem na koje nismo računali.

Spominjemo kako domaće prvenstvo počinje 10. rujna, ali za ovaj prvi dio sezone najvažnije utakmice igrat ćete 27. rujna i 4. listopada. NEXE tada igra utakmice drugog kola Kupa EHF-a. Suparnika će doznati 6. rujna, kada je ždrijeb, a nakon što se bude odigralo prvo kolo.

- Već smo naviknuli ljude da igramo tu grupnu fazu, a sjećate se i prošle godine kako smo teško u nju ušli i da plasman neće biti nimalo jednostavan. Gledajte samo taj prvi krug. Bit će vrlo kvalitetnih momčadi koje neće igrati u skupinama Europske lige. Slažem se, plasman u skupine bit će nam glavna zadaća u tom prvom dijelu i moramo u te dvije utakmice biti na optimalnoj razini kako bi se u Našicama ponovno gledale utakmice Europske lige - zaključio je Tamše.

Krešimir Lacković
NEĆE UIGRAVATI “SEDAM NA ŠEST”
Prošle sezone od NEXE-a smo vrlo malo vidjeli igru “sedam na šest”, taktičku varijantu koju treneri sve više primjenjuju. Je li plan u sljedećoj sezoni više pripremati i tu napadačku soluciju?

- Neću reći da sam protivnik igre “sedam na šest”, ali nećemo to posebno uigravati. Većina igrača zna kako to igrati. Ovo je 80 posto kadra moga prethodnika Hrvoja Horvata, koji je s njim to dosta radio, pa će znati odigrati bude li potrebno, Koristit ću to sigurno, na primjer u trenutcima kada u završnici gubimo utakmicu, na primjer, s jedan razlike, ali ništa više nego prošle sezone. Uz to, prijedlozi novih rukometnih pravila idu u smjeru da će još više imati prednost momčadi koje igraju “brzi centar”, pa će tu biti još manje prostora za izmjene. I mi njegujemo brži stil igre, tako da ćemo se pokušati više prilagoditi tim novim pravilima kada stupe na snagu - objasnio je Tamše.

Najčitanije iz rubrike