Sport
USPJEH HRVATSKIH ODBOJKAŠICA

Vrhunska tri izdanja na Višnjiku donijela proboj u Ligi nacija
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Izabranice Ferhata Akbaša svladale su Belgiju u finalu Challenger Cupa i potvrdile mjesto u svjetskoj eliti

Isplatilo se dvogodišnje čekanje. Toliko je naime prošlo od prvobitno zakazanog termina za FIVB Challenger Cup odbojkašica, koji se još 2020. trebao odigrati u Zadru. No stigla je korona, sve je stalo, natjecanje u kojem se dijeli jedna viza za Ligu nacija (VLN) čekalo je bolje dane.



Na kraju se ispostavilo da ona stara uzrečica "Tko čeka, dočeka", iako izlizana, nikad ne izlazi iz uporabe. Bolji dani su došli u ljeto 2022., a posljednji dan srpnja donio je i veliko slavlje za hrvatsku odbojku. Osvajanjem Challengera izborile su naše odbojkašice mjesto u natjecanju koje je rezervirano samo za one najbolje i najuglednije. Liga nacija (nekada se zvala Svjetska liga) okuplja svake godine 16 selekcija, a za 11 mjeseci u tom društvu zaigrat će i Hrvatska, koja će 2023. odmjeriti snage s reprezentacijama koje pripadaju samom vrhu. Na njemu su na nedavno okončanom izdanju prve završile Talijanke, koje su u finalu svladale Brazil, dok je broncu uzela Srbija nakon pobjede protiv Turske. Osim ovog kvarteta, Hrvatice će imati mogućnost s druge strane mreže gledati selekcije SAD-a, Kine, Japana, Tajlanda, Dominikanske Republike, Njemačke, Nizozemske, Kanade, Poljske, Bugarske i Koreje. Svaka od sudionica ima zagarantiranih 12 susreta, stoga nema dvojbi da će od njih hrvatska ženska odbojka profitirati.

Put do Lige nacija trasiran je na zadarskom Višnjiku. Trebalo je tamo dobiti tri utakmice. Na otvaranju je bilo lagano protiv Kazahstana (3:0), nešto teži posao trebalo je odraditi u polufinalu protiv Portorika (3:1), koji je na kraju završio treći, ali najvažnije je da nikakvih komplikacija nije bilo. Kao što se očekivalo, najteža kušnja bila je ona u finalu. Tamo je čekala reprezentacija koja je najbolje rangirana od svih sedam selekcija, a osim što drže 12. mjesto na Svjetskoj listi, Belgijke su ovo ljeto i nastupale u Ligi nacija, gdje su zauzele 15. mjesto. U Zadar su stigle sa željom da potvrde ostanak u uglednom društvu, ali na kraju, nakon poraza u finalu od domaćina 3:1 (25:20, 21:25, 25:22, 25:21), većina igračica nije mogla suspregnuti ni suze. Toliko im je poraz teško pao, poraz koji nisu očekivale, ali koji su apsolutno zaslužile od domaće selekcije, koja je prije zadarskih utakmica bila 23. u poretku najboljih svjetskih reprezentacija. Nakon ovog uspjeha napredovalo se za četiri mjesta, a i to je potvrda da Hrvatska zaslužuje mjesto među 16 u VLN-u.

- Presretne smo, ostvarile smo golem uspjeh, prvi put igrat će Hrvatska Ligu nacija, a s ove tri utakmice smo potvrdili da i zaslužujemo biti dio odbojkaške elite. Ovo smo željele, dugo se pripremale, ali znale smo da neće biti lako. No, bile smo spremne na borbu, a nakon pobjede u finalu mogu biti ponosna na svoje suigračice, stručni stožer, kao i na sve u Savezu, koji su ovo odlično organizirali. Ostvariti ovakav uspjeh, još pred svojim navijačima, sjajno je iskustvo - kaže kapetanica i najbolje igračica Samanta Fabris, koje je u finalu zaradila čak 31 poen, ali ostatak ekipe, koju maestralno vodi Ferhat Akbaš, bila je na visini zadatka. Njega su obavile: Klara Perić, Lea Deak, Mika Grbavica,Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Natalija Tomić, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan i Izabela Štimac. Bravo!

Nino Benčina
KRATKI ODMOR, PA U OSIJEK
Sigurno je da nakon velikog uspjeha i rezultata dolazi do pražnjenja akumulatora i umora. Stoga će najbolje hrvatske odbojkašice na kraći, ali zasluženi predah, koji će potrajati desetak dana. Onda slijedi okupljanje u osječkom Gradskom vrtu, koji je trenutačno baza i našim odbojkašima. Osvajačice Challenger kupa u Osijeku će igrati tri kvalifikacijske utakmice za EP (prva je 21. protiv Farskih Otoka), ali će se usporedno pripremati i za nastup na Svjetskom prvenstvu u rujnu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike