Svijet

Broj mrtvih u napadu na ukrajinski trgovački centar narastao na 18
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

Broj poginulih osoba u ruskom raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku narastao je na 18, piše u utorak njemačka agencija dpa.

Dmitro Lunin, guverner Poltavske oblasti, objavio je nove podatke na komunikacijskoj platformi Telegram u utorak ujutro nakon što su se u Kremenčuku preko noći nastavile operacije spašavanja i raščišćavanja.

Otprilike 60 ljudi je ozlijeđeno u napadu u ponedjeljak. Ured ukrajinskog državnog tužitelja je rekao da se više od 40 osoba vode kao nestale.

"Okupatori su ispalili rakete prema trgovačkom centru gdje se nalazilo više od tisuću civila", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Telegramu, gdje je također objavio snimku koja prikazuje crni dim kako se podiže iz zapaljene zgrade.

Požar je ugašen u ponedjeljak navečer, rekle su lokalne vlasti.

Ukrajina je za napad okrivila Rusiju, rekavši da su korištene rakete zrak-zemlja X-22 ispaljene iz bombardera velikog dometa Tu-22.

Rusija potvrdila napad na Kremenčuk, ali tvrdi da trgovački centar nije radio

Ruska vojska potvrdila je napad na ukrajinski grad Kremenčuk, ali je istovremeno zanijekala da je pogođeni trgovački centar bio u funkciji.

Po priopćenju ruskog ministarstva obrane objavljenom u utorak, u zračnom udaru pogođena su skladišta u kojima se nalazilo oružje i streljivo iz EU-a i SAD-a.

Detonacija streljiva potom je izazvala požar u obližnjem "trgovačkom centru koji nije više u funkciji", tvrdi rusko ministarstvo obrane.

S druge strane, Ukrajina govori o ruskom raketnom napadu na trgovački centar. Prema posljednjim podacima ukrajinskih vlasti, ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 60 ih je ozlijeđeno.

U utorak ujutro objavljeno je da se još 36 osoba vode kao nestale.

Veliki dijelovi zgrade su uništeni.

Unatoč očitom razaranju, Rusija je više puta poricala da je napadala civilne ciljeve u Ukrajini ili bi tvrdila da je riječ o napuštenim objektima. H

Možda ste propustili...