Svijet
TKO POKUŠAVA ISHODITI ODGODU?

Neizvjesna provedba općih izbora u BiH, rok istekao, a novca nema
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović ustvrdio je u ponedjeljak kako je to tijelo pod pritiscima da odgodi provedbu izbora 2. listopada, a što su on i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy nazvali neprihvatljivim.

Opće izbore u BiH SIP je raspisao za 2. listopada nakon što su propali pregovori o izmjenama izbornog zakona, no sada je ključni problem financiranje njihove provedbe jer Vijeće ministara BiH još nije osiguralo potrebnih nešto manje od 6,5 milijuna eura. Rok za osiguranje novca istekao je 19. svibnja, a Vijeće ministara odluku nije donijelo jer još nije usvojen proračun za 2022. godinu. Ministarstvo financija je kao nezakonit odbilo SIP-ov prijedlog da se novac osigura iz akumuliranih prihoda iz prijašnjih godina. “Vijeće ministara mora hitno naći sredstva koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme”, kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu nakon sastanka s američkim veleposlanikom i voditeljicom Misije OESS-a Kathleen Kavalec, koji su iskazali jasnu potporu provedbi izbora u zakonskom roku. Arnautović tvrdi da se sada pokušava ishoditi odgoda izbora za 35 do 40 dana, no nije objasnio tko to pokušava.

Američki veleposlanik kazao je da je SAD, kao i drugi članovi međunarodne zajednice, Vijeću ministara u nekoliko navrata uputo poruku da postoje mehanizmi kojima mogu osigurati provedbu izbora, no svi žele da to učine domaće vlasti.

Dom naroda Parlamenta BiH na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak odbio je prijedlog kluba Bošnjaka u tom tijelu o donošenju odluke kojom bi se Vijeće ministara obvezalo osigurati sredstva za provedbu izbora iz bilo kojega dostupnog izvora. Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić kazala je da je taj prijedlog neprihvatljiv i optužila Bošnjake da su blokirali izmjene izbornog zakona, a sada im je to ponašanje “stiglo na naplatu”. Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da je financiranje izbora zakonska obveza koja se mora poštovati, a uskraćivanje biračkog prava kazneno je djelo za koje se može izreći kazna do tri godine zatvora. Sada se SDA, ali i sve druge građane BiH, kako je kazao, pokušava ucijeniti jer nisu željeli prihvatiti protuustavne promjene izbornog zakona koje su dogovorili HDZ BiH i SNSD Milorada Dodika, a kada im to nije uspjelo, namjerno izazivaju krizu i blokiraju financiranje izbora.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović odmah je optužio Izetbegovića da izlazi s pamfletima umjesto s korisnim prijedlozima i na taj način vodi izbornu kampanju. “Ako netko pravi opstrukcije u BiH u protekle četiri godine, to je vaša stranka”, uzvratio je Čović Izetbegoviću s parlamentarne govornice.

HDZ BiH ne želi glasati za nezakonite odluke, pa tako ni za prijedlog o nezakonitom financiranju izbora, rekao je Čović. H