Svijet
KLIČKO: ŠALJU LI NIJEMCI JASTUKE?

SAD avione F-15 doveo na Baltik
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Šest američkih zrakoplova F-15 sletjelo je u estonsku zračnu bazu i bit će raspoređeni do kraja idućeg tjedna, dok NATO jača svoje istočno krilo u strahu od mogućeg napada Rusije na Ukrajinu. Avioni F-15 unaprijedit će NATO-ovu misiju Baltic Air Policing, priopćilo je Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo NATO-a. Baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva, nekoć pod vladavinom Moskve, a danas dio NATO-a i EU-a - ne upravljaju borbenim zrakoplovima i oslanjaju se na NATO-ov nadzor svoga zračnog prostora. "Plan je surađivati s drugim savezničkim nacijama na Baltiku, vježbati manevre zrak-zrak i zrak-zemlja, uz misije Air Policinga", ističu.

Njemačka šalje Ukrajini 5000 vojnih kaciga što je jasna poruka da stoji uz nju, najavila je ministrica obrane Christine Lambrecht. Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melni kritizirao je tu odluku, nazvavši je "simboličnom gestom". "To je tek kap u moru, nije čak ni utješna nagrada. Ukrajina očekuje da vlada stajalište okrene za 180 stupnjeva, očekuje istinsku promjenu paradigme", rekao je. "To je oprema, ne oružje, ali pomaže", rekla je Lambrecht i objasnila da "rade na postizanju mirnog rješenja sukoba usred Europe". Gradonačelnik Kijeva, bivši boksački prvak Vitalij Kličko, nazvao je njemački dar "šalom". "Ostao sam bez riječi. Očito nisu shvatili da je nasuprot nama savršeno opremljena ruska vojska koja može početi drugu invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku", kaže Kličko, ironično zapitavši: "Kakvu će nam sljedeću potporu Njemačka poslati? Možda jastuke?" Skupina velikih američkih kompanija pozvala je pak Bijelu kuću i Kongres da budu oprezni u slučaju uvođenja sankcija Rusiji nakon što je predsjednik Biden zaprijetio teškim ekonomskim kaznama u slučaju napada na Ukrajinu.

Dok dužnosnici četiriju nacija (Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine) počinju razgovore u Parizu o tinjajućem sukobu u Donbasu, Rusija održava nove vojne vježbe na kopnu i moru i premješta još padobranaca i borbenih zrakoplova u Bjelorusiju. H
Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike