Sport
NEVJEROJATNA PRIVRŽENOST

Sve što stave na aukciju prodaju i doniraju za dionice
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Agilno Društvo prijatelja Hajduka Osijek skupilo je tijekom pet godina više od pola milijuna kuna

Što HNK Hajduku ide slabije čini se da je navijačka ljubav prema njemu sve jača. I to ne samo puka iz Splita i Dalmacije, nego onih diljem Hrvatske i svijeta.



U splitskoj Spaladium Areni priređena je druga svečanost dodjele zahvala donatorima koji su upisali ime u park Za sva vrimena u neposrednoj blizini Poljuda, kao trajni spomen povezanosti navijača i Kluba, a najveća priča večeri bila je ona Društva prijatelja Hajduka Osijek koje je kroz 1032 aukcije hajdučkih predmeta u pet godina prikupilo više od pola milijuna kuna, što su ih onda donirali za otkup dionica splitskog nogometnog kluba. Društvo iz Osijeka do velikih 565.961.42 kune došlo je prodavajući dresove bivših i sadašnjih igrača Hajduka, slike, šalove, majice, značke, privjeske, tanjure, šalice... Na aukciju su se stavljale sve stvari s obilježjima Hajduka, i sve su prodane, a novac je potom išao za otkup dionica. Vrlo mali broj aukcija bio je u humanitarne svrhe.

- Za sve su "krivi" naši roditelji koji su nam ugradili ljubav prema Hajduku. Cijela priča zakotrljala se spontano, a motiv za sve ovo samo je ljubav prema klubu s Poljuda - poručio je predsjednik DPH Osijek Dario Suvaljko, koji nije bio previše zainteresiran za priču, jer kaže da ga bole prozivke nekih viđenijih ljudi koji sebe nazivaju pravim Osječanima i nemaju baš lijepe riječi za "došljake".

- Ja sam rođen u Osijeku, branio sam ovaj grad, volim Osijek, ali roditelji su mi iz Dalmacije i naučili su me da volim Hajduk. Zar to znači da manje volim svoj grad - bio je malo ljutit Suvaljko, a onda se vratio na ono zbog čega smo ga zvali.

U Splitu je priznao je da ga je najviše dirnula aukcija za dionicu koja je dosegnula vrijednost od 9500 kuna. Nije ulazio u detalje tko je što kupio, jer kupci, odnosno donatori, ponekad ostaju anonimni.

Entuzijazam osječkog Društva hajdukovaca je golem, a Suvaljko kaže kako su njihove aukcije završene. Posljednja je bila ona 1032. po redu, na kojoj je bio ponuđen dres sadašnjeg trenera drugoligaša Cibalije i nekadašnjeg igrača Hajduka Darka Jozinovića, koji je nosio u sezoni 1996./1997. Jozinovićevim dresom završile su se aukcije DPH-a Osijek, a ono što su kroz njih napravili i skupili ne opisuju kao neko čudo, nego samo izraz nesebične ljubavi i privrženosti splitskom klubu.

Inače, do sada u projektu otkupa dionica Hajduka “Za sva vrimena” prikupljeno je gotovo 18 milijuna kuna, uz više od 4500 sudionika i više od 2700 donatora. A među onima koji se posebno ističu hajdukovci su iz Osijeka, prvaci u prikupljanju novca.



Ivana Liović
565.961.42

kunu skupilo je Društvo prijatelja Hajduka Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike