Sport
ZA NASLOV PRVAKA TREBA I DODATNA SNAGA

Mađari će na zimu Bjelici dati izdašniji budžet za pojačanja
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Bijelo-plavima su u ovom trenutku potrebni krilni napadači kojima je brzina jak adut

Nakon pobjede nad Slaven Belupom trener NK-a Osijek Nenad Bjelica ustvrdio je kako njegova momčad u napadačkom dijelu ima još određenog prostora za napredak. Naoko obična izjava, ali iza nje se može kriti i nešto zanimljivija priča.



Naime, evidentno je kako igrački kadar kojima raspolaže, posebno u ofenzivnom dijelu, ima dosta istorodnih igrača. Nedostaje bijelo-plavima brzinskih svojstava u ofenzivi, što Bjelici otežava posao kada su u pitanju određene taktičke zamisli. S kadrom koji ima teško može igrati klasični tranzicijski nogomet koji je danas prilično rasprostranjen. U razgovorima s trenerom bijelo-plavih, onako između redaka, moglo se naslutiti kako bi na zimu bijelo-plavi mogli biti aktivni na nogometnoj tržnici. Po hodnicima Gradskog vrta šuška se kako su mađarski vlasnici spremni Bjelici dati nešto izdašniji fond za pojačanja nego što je to bio slučaj u posljednja tri prijelazna roka. Priča se otprilike kreće u smjeru da bi Mađari bili voljni ozbiljnije pojačati momčad ako bijelo-plavi na polusezoni ostanu u otvorenoj utrci za prvo mjesto. Istina, zasad te priče nisu dobile službenu potvrdu, ali gdje ima vatre, ima i dima.

Petorici izlaze ugovori


Naravno, prije nego što se krene u akciju na tom planu, trebat će napraviti prostora u rosteru osječke momčadi. Do zime Bjelica će trebati donijeti neke odluke jer petorici igrača sljedećeg ljeta izlaze ugovori, pa će već od siječnja biti slobodni pregovarati s drugim klubovima i na ljeto Gradski vrt eventualno napustiti bez odštete. Ugovorne obveze završavaju vrataru Marku Malenici te napadačima Anti Ercegu, koji se još oporavlja od teške ozljede, te iskusnom Mihretu Topčagiću. Uz njih trojicu na ljeto istječu posudbe Darku Nejašmiću i Jevhenu Čeberku, a u kategoriju onih s kojima tek treba vidjeti što dalje pripada i Jose Antonio Caro, koji ima ugovor do ljeta 2023. godine, ali u ovom trenutku nije u prvom planu. Naravno, nije isključeno kako će bijelo-plavi na zimu pokušati transferirati još ponekog prvotimca kako bi se roster popunio tipovima igrača koji su Bjelici nužni za dodatni iskorak. Naime, jasno je kako Nenad u ovom trenutku iz momčadi izvlači maksimum, a to je najbolji pokazatelj kako bi na zimu trebalo djelovati i momčad ojačati na određenim pozicijama.

Nejašmić i Čeberko


Jasno, u tom svjetlu presudno će biti kakvim će budžetom raspolagati Bjelica. U tri prijelazna roka koja je odradio najčešće je bio prisiljen dovoditi slobodne igrače koji nisu mogli istog trenutka predstavljati pojačanja. Za takve ljude ipak je potrebno platiti određenu odštetu. Jasno, u cijeloj toj projekciji trebat će donijeti odluke i što s posuđenim igračima poput Darka Nejašmića i Jevhena Čeberka. Bjelica je već prije rekao "kako ih obojicu može zamisliti kao Osijekove igrače", ali za to će biti potrebno platiti odštetu. Nejašmić, koji u posljednje vrijeme igra u odličnoj formi, ima otkupnu klauzulu od milijun eura koji će biti potrebno isplatiti Hajduku, a Čeberko je još skuplji jer bi za njega LASK-u trebalo isplatiti 1,5 milijuna eura. U ovom trenutku objektivnijim se čini otkup Nejašmićeva ugovora, koji se uspio izboriti za mjesto u udarnoj postavi, a kod Čeberka to nije slučaj, pa je pitanje vrijedi li taj stoper tog novca.

Uglavnom, može se pretpostaviti kako će Bjelica na zimu tražiti krilne napadače kojima je brzina jak adut, a možda krene u potragu i za lijevim bekom...



Dalibor Keler
zima
OSIJEK ĆE TRAŽITI POJAČANJA

DANAS PROTIV VUKOVARA 1991
Nogometaši Osijeka danas će odigrati prijateljski susret protiv trećeligaša, momčadi Vukovara 1991. Trener Nenad Bjelica organizirao je taj susret jer želi “upogoniti” igrače koji su u posljednje vrijeme imali manju minutažu na prvenstvenim susretima, a trebat će mu nakon susreta protiv Hrvatskog dragovoljca kada bijelo-plave očekuje susret osmine finala Super sport Kupa Hrvatske protiv Rudeša (26. listopada). Susret protiv Vukovara 1991 igra se na stadionu u Gradskom vrtu s početkom u 15 sati, a ulazak za gledatelje bit će slobodan, naravno, uz predočenje EU digitalne COVID potvrde.

Najčitanije iz rubrike