Sport
KOŠARKAŠI S DRAVE NA ABA 2 POZORNICI

Na premijeri s finalistom
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Vrijednosnice Osijek u Zlatiboru od 15 sati igraju protiv sarajevskog Sparsa

Počinje prvi ovosezonski naporan tjedan za košarkaše Vrijednosnice Osijek. U osam dana valja odigrati pet utakmica, a serija je otvorena prošle subote protiv Cedevite Junior.



Bio je to dvoboj 4. kola HT Premijer lige, ali domaće obveze nakratko neće biti u prvom planu. Jučer je na Zlatiboru počeo prvi od pet turnira ABA 2 lige, natjecanje koje su Osječani odlučili igrati 24 sata prije službenog početka sezone, sredinom prošlog mjeseca. Mnoge je ta odluka iznenadila, ali u klubu su odlučili prihvatiti pozivnicu “u 5 do 12” iz dva razloga. Prvi je što je čelni čovjek VROS-a, ujedno i glavni sponzor Alexander Hrkač, prepoznao prigodu za marketinško brendiranje, s obzirom na nove poslovne planove i ulaganja u državama u okruženju, odakle i dolazi preostalih 13 klubova (BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija). Drugi je što će još jedno natjecanje biti od velike koristi za profiliranje i stasanje mladih igrača.

Bilo je isto tako jasno da s kadrom koji je trener Marko Mandić imao na raspolaganju prije tri tjedna, igranje u drugom po snazi regionalnom natjecanju ne bi imalo mnogo smisla. Stoga su ekspresno dovedene još dvije akvizicije (Kuany i Grušanović koji imaju ABA 2 iskustvo s Lovćenom), a to se odrazilo i na dobro otvaranje domaće sezone. Nakon dvije pobjede, stigla su dva poraza, zadnji u Zagrebu znači da je najava za novo natjecanje mogla biti i bolja.

- Odigrali smo u Zagrebu dobro poluvrijeme, do kraja treće četvrtine bili smo u igri, ali zadnja četvrtina nije bila na razini. Pali smo obrambeno, u napadu smo težili solorješenjima i ispali smo iz ritma. Za ABA 2 ligu morat ćemo biti konstantniji, kao što smo bili u dvije uvodne utakmice domaćeg prvenstva - kaže trener Mandić, koji je jučer nakon treninga s momčadi krenuo put Zlatibora. Tamo nas danas (15 sati) na premijeri čeka sarajevski Spars, koji je u prošlom izdanju zamalo otišao do kraja.

- Igrali su i izgubili finale, potom su u dodatnom razigravanju namučili Split. Imaju ambicije i ove sezone, iako su značajno promijenili kadar, uostalom kao i mi. Naša je možda prednost što smo uhvatili početni natjecateljski ritam, iza nas su četiri službena dvoboja, dok je Sparsu ovo prvi. Pogledali smo neke snimke s prijateljskih dvoboja, znamo otprilike što nas čeka. Imaju u svojim redovima tri Amerikanca, dvojicu srpskih (jedan je Arijan Lakić, koji je do ove sezone bio u žutom osječkom dresu) te po jednog slovenskog i crnogorskog igrača. Sigurno najveći ispit do sada, ali imamo želju pokazati se u dobrom svijetlu - kaže trener košarkaša s Drave, koji će po završetku dvoboja odmah krenuti kući, jer u četvrtak ih čeka obveza u HT Premijer ligi, u 5. kolu stiže Furnir. Potom ponovno na bus i pravac Zlatibor, gdje u 2. kolu ABA 2 lige u petak čeka Lovćen. No, nas zanima kako će to izgledati na današnjoj premijeri protiv kvalitetnog sastava iz Sarajeva.



Nino Benčina
DRUGI KRUG U GRADSKOM VRTU
Vrijednosnice Osijek jedini su hrvatski klub koji ove sezone participira u ABA 2 ligi koja okuplja klubove iz šest zemalja. Po tri kluba stižu iz Bosne i Hercegovine (Široki, Spars, Borac), Srbije (Mladost Maxbet, Zlatibor, Vojvodina) te Crne Gore (Lovćen 1947, Podgorica, Sutjeska), a po dva predstavnika imaju Makedonija (MZT Skopje Aerodrom, Pelister-Bitola) i Slovenija (Rogaška, Helios Suns). Sustav natjecanja je takav da se igra jednokružno, turnirski. Ukupno je pet okupljanja pod tzv. “balonom”, na dva uvodna svako će odigrati po dvije utakmice, a na preostala tri klubovi će odraditi po utakmicu više. Nakon Zlatibora, druga runda igra se u osječkom Gradskom vrtu (od 8. do 12. studenoga), a potom slijede Sarajevo (od 13. do 19. prosinca) te u 2021. Banja Luka (od 17. do 23. siječnja) i Široki Brijeg (od 21.do 27. ožujka). Osam prvoplasiranih idu u doigravanje.

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike