Sport
NOVI IZAZOVI ZA KK VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Počinje 13. elitna sezona, prihvatili i ABA 2 pozivnicu
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Igranje na dvije fronte zahtijeva i dodatno osnaženje igračkog kadra


Trebala je to biti standardna konferencija za novinare prije početka nove košarkaške sezone, ali u jedinom slavonskom prvoligašu pobrinuli su se da ona ipak ne bude samo puko predstavljanje klupskih ambicija.



Glavna vijest je da će KK Vrijednosnice Osijek od ove jeseni osim na domaćim parketima igrati i na onim u zemljama bliskog okruženja. Klupsko čelništvo prihvatilo je pozivnicu za sudjelovanje u ABA 2 ligi, koja starta sredinom sljedećeg mjeseca. Poziv je stigao iznenada, a nakon kraćeg razmišljanja, predsjednik Alexander Hrkač dao je zeleno svjetlo i Brokeri će osim protiv hrvatskih klubova u sezoni 2021./22. igrati i protiv onih iz Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore.

- Imali smo i prije ponudu za igranje ABA 2 lige, ali smo do pandemije participirali u Alpe Adria kupu, u kojemu će u novom izdanju nastupiti tri hrvatska kluba, a pozivnice su dobili po plasmanu, što smo znali da se nismo mogli uključiti u natjecanje koje, za razliku od ABA 2, ima punu potporu HKS-a. Sada smo odlučili prihvatiti poziv iz dva razloga. Smatramo da našoj mladoj momčadi igranje u međunarodnoj konkurenciji može itekako koristiti u daljnjem razvoju. Drugo, naš glavni sponzor, tvrtka Vrijednosnice Osijek, kreće u nove poslovne izazove, a tržište na kojemu planira djelovati je upravo ovo koje pokrivaju klubovi sudionici ABA 2 lige. Jasno je da to sve nosi i marketinški učinak, stoga je naš predsjednik odlučio da se uključimo u ovo natjecanje koje kreće sredinom sljedećeg mjeseca. Jedan od pet turnira ćemo i ugostiti od 8. do 12. studenoga - kaže sportski direktor Renato Martinko.

S kadrom kojim trenutno raspolaže Marko Mandić, koji je ovog ljeta sjeo na klupu, igranje u ABA 2 ligi ne bi imalo nikakvog smisla. Stoga je jasno da slijedi ekspresno osnaženje i proširenje rostera, koje je nužno ako se želi biti ravnopravan na dvije fronte. Prije starta HT Premijer lige mnogi su u svojim najavama Osječane svrstali među glavne kandidate za ispadanje, ali 24 sata prije prve službene utakmice stvari se mijenjaju iz korijena.

- Momčad koja kreće u sezonu kompletirana je desetak dana prije njezina starta. U sedam prijateljskih provjera doživjeli smo šest poraza, ali to se i očekivalo s obzirom na puno promjena između dvije sezone. Mladi smo, neuigrani, dosta igrača tek prvi put prolazi seniorske pripreme, ali bili smo spremni na takav izazov. Sada nas čeka i dodatni, za koji su nužne nove akvizicije. Sezona kreće, novi igrači dolaze, trebat će vremena da se priviknu. Neće ni svi moći igrati domaće prvenstvo, ali do zimske stanke ćemo se, vjerujem, stabilizirati i vidjeti na čemu smo - kaže Mandić.

Ovog su ljeta u svlačionicu stigla tri nova igrača, još toliko ih se očekuje u što skorije vrijeme. Sportski direktor naglasio je da je planiran angažman od tri do četiri igrača, od kojih bi se dvojica odmah mogla licencirati za HT Premijer ligu. Na tržištu nema puno opcija u ovo vrijeme, ali usprkos ‘cajtnotu‘, očekuje se da novi igrači donesu ne samo kvantitetu već prijeko potrebnu kvalitetu.


Nino Benčina
PREMIJERA PROTIV SONIK PUNTAMIKE
Otvaraju košarkaši s Drave svoje 13. uzastopno sudjelovanje u HT Premjer ligi subotnjim domaćim ogledom protiv Sonik Puntamike. Igra se od 17 sati u maloj dvorani u Gradskom vrtu, a nakon 18 mjeseci na tribine ponovno mogu i ljubitelji košarke i pristaše Brokera. Jasno, na ulazu moraju dati potvrdu da su cijepljeni protiv COVID-a, da su ga proboljeli ili svježi negativan test. Cijena ulaznice je 20 kuna.

- Jasno je da nismo još dovoljno uigrani, stoga je i bilo puno poraza u pripremama. No, dobro radimo, atmosfera je pozitivna, a naša mladost i energija su nam aduti na otvaranju sezone. U goste nam stiže kvalitetan sastav, koji se značajno pojačao, posljednja akvizicija im je reprezentativac Marčinković. Teška kušnja, ali ne predajemo se unaprijed - kaže Šime Lisica, novi kapetan osječke momčadi, za koju će ove sezone još igrati: Anyiarbani Makoi, Lazar Nekić, Gabrijel Flanjak, Franco Filipović, Tadej Tomljenović, Matej Tokić, Luka Špehar, Vito Porobić, Marko Bošnjak, Ivan Pavić, Đorđe Topolović, Marin Jurić, Lovro Mudri i Leon Kurepa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike