Svijet
SUĐENJE ZA KOSOVO

Mustafa izjavio da nije kriv
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Specijalni sud u Haagu, koji istražuje optužbe za zločine što su ih počinili kosovski borci za neovisnost, otvorio je svoj prvi slučaj, protiv zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafe (49), koji je optužen za mučenje zatvorenika tijekom sukoba sa Srbijom 1998. - 1999. godine.

- Nisam kriv ni prema jednoj točki optužnice koju mi ​​je iznio ovaj ured Gestapa - rekao je Mustafa sucima. Specijalizirana vijeća Kosova, kosovski sud sa sjedištem u Nizozemskoj, u čijem sastavu rade međunarodni suci i odvjetnici, osnovana su 2015. radi rješavanja predmeta prema kosovskim zakonima protiv boraca OVK-a. Odvojena su od UN-ova suda, koji je također u Haagu i sudi srpskim dužnosnicima za zločine u istom sukobu. Najviši osumnjičenik kosovskog suda bivši je kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prošle godine predao zbog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Mustafa se suočava s optužbom za ubojstvo jer je optužen za vođenje zatvorske jedinice u kojoj su zatvorenici bili izloženi svakodnevnom premlaćivanju i mučenju. Tužitelji su objasnili da su u Mustafinu slučaju njegove žrtve bili i kosovski Albanci. "Određeni čelnici OVK-a, uključujući i Mustafu, iskoristili su svoju moć za brutalnost prema kolegama kosovskim Albancima, uključujući i pojedince čiji je jedini zločin bio imati političke stavove koji se razlikuju od onih OVK-a i njegovih vođa", rekao je tužitelj Jack Smith. U optužnici se navodi da je Mustafa osobno sudjelovao u nekim premlaćivanjima i mučenjima najmanje šest zatvorenika te da je bio na mjestu događaja kada je zatvorenik bio tako teško ozlijeđen da je poslije umro.

Nakon što je saslušao uvodnu riječ tužiteljstva, Mustafa se nije vratio na uvodnu riječ odvjetnika žrtava, što mu je bilo dopušteno. Dodajmo kako borce OVK-a mnogi na Kosovu smatraju herojima, a protivnici tribunala smatraju nepravednim to što se protiv njih vodi kazneni postupak, tvrdeći da Srbija nije poduzimala slične napore da svoje zapovjednike izvede pred sud. H
Najčitanije iz rubrike