Osijek
MASKE KAO UZROK SUKOBA

Trgovci i savjesni kupci na meti su neodgovornih
Objavljeno 6. rujna, 2021.
Trgovac može pozvati policiju ako uoči da kupac nema masku, no rijetki se u to upuštaju

Zaboravili su neki Osječani, čini se, kako su na početku epidemije u trgovačke centre ulazili isključivo uz dopuštenje zaštitara, koji ih nije pustio unutra bez obvezne dezinfekcije ruku i zaštitne maske na licu. Iako te dvije mjere nisu ukinute za sve vrijeme pandemije, danas, kad ulazimo u četvrti val, nošenje maski iako obvezno, u praksi je - proizvoljno.



Tako se nerijetko u trgovačke centre ulazi bez maski, ili su spuštene na bradi, odnosno ispod nosa. Trgovkinjama ne preostaje ništa drugo nego držati se propisa i opomenuti kupca. Iako su situacije poput one u Podstrani kada je Poljak nakon upozorenja pljunuo na blagajnicu rijetke, neki ne žele riskirati, pa puštaju kupce da se ponašaju kako hoće. To pak nerijetko smeta onima koji se drže propisa, pa je tako nedavno u trgovini jednog maloprodajnog lanca u Osijeku umalo došlo do tučnjave štapovima između dva umirovljenika...

- To je vrlo teška situacija, jer u trgovačke centre sad svatko može ući, iako je i dalje na snazi pravilo da se ulazi obvezno s maskom i uz dezinfekciju ruku. Činjenica je da su prodavači u vrlo teškoj situaciji, i ako kupac bude upozoren, obično to završi vrlo konfliktno. Trgovce se vrijeđa, verbalno zlostavlja i omalovažava, a oni samo pristojno upozoravaju na propisano. Takvi se kupci upristoje tek uz nazočnost šefa - upozorava Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, dodajući kako godinu i pol nakon početka pandemije i dalje dolazi do tenzija između onih koji redovno nose masku, trgovaca koji kupce moraju upozoriti na obvezu nošenja te onih koji se uporno ne žele pridržavati aktualnih epidemioloških mjera.

Iako svjesna da bi tek zaštitar na ulazu riješio ovu situaciju, Štulić upozorava da se takav djelatnik mora dodatno platiti, što je problem u manjim prodavaonicama. U trgovačkim centrima zaštitari rade, no naša sugovornica upozorava da oni više ne stoje na ulazu i ne kontroliraju dezinficiranje ruku i nošenje maski, odnosno tko je pravilno nosi na licu, a tko ne.

- Drukčije se ponašaju kupci u, primjerice, ljekarnama. Obično je na vratima istaknut broj kupaca i njih je troje, primjerice, moguće kontrolirati. No u trgovačkim centrima mnogo je više kupaca, iako je njihov broj propisan prema kvadraturi - dodaje Štulić.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec pojašnjava kako bi trgovački centar morao odrediti osobu koja bi kontrolirala situaciju na ulazu. Iako pripadnici civilne zaštite kontroliraju provođenje mjera i propisa, nije moguće kontrolirati sve i stalno. Grgec kaže kako su trgovci ti koji moraju upozoravati i kontrolirati, a ako je potrebno i pozvati policiju. Podsjetio je na nedavni slučaj na benzinskoj crpki gdje je policiji, zbog nenošenja maske, prijavljen načelnik jedne općine.

- Maske će vjerojatno ostati na snazi sve dok se većina ne bude procijepila. Čak i ako se ukinu neke druge mjere, vjerujem da će maske ostati, stoga apeliram na građane da ih nose u svakoj prilici u kojoj je to obvezno - poručuje Grgec. Dodaje da osječka civilna zaštita za sada nije zaprimila nijednu dojavu, odnosno žalbu zbog nenošenja maski.



Marija Mihelić
Kupci se nerijetko “poprijeko” gledaju, jer jedni pravilno nose maske, a drugi ispod brade, ili ih - nemaju

KAZNE I OPOMENE
Iako je još u prosincu 2020. godine počelo kažnjavanje zbog nenošenja maski, činjenica je da omjer kazni i stvarnih izbjegavanja nošenja maski nije proporcionalan. Valja podsjetiti da je kazna za onog tko u zatvorenom prostoru nema masku, ili je nepravilno nosi - 500 kuna.

mjera
MASKA

NIJE IZBOR

NEGO OBVEZA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike