Sport
DIPLOMATSKI SKANDAL SE NASTAVLJA

Tsimanoskaja ima utočište u veleposlanstvu Poljske
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je odbila ukrcati se na zrakoplov za Bjelorusiju, i noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu. Suprug bjeloruske atletičarke Arseni Ždanevič ušao je, pak, u ponedjeljak iz Bjelorusije u Ukrajinu.

Tsimanoskaja (24) zatražit će azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu. Poljski konzularni dužnosnici u Tokiju nisu bili dostupni za komentar, no ranije je dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena "humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži".
Bjeloruska sprinterica stigla je, kombijem srebrne boje bez registracijskih oznaka, u 17 sati prema lokalnom vremenu pred poljsko veleposlanstvo te se iskrcala s prtljagom s oznakama bjeloruske reprezentacije. Dvije žene sa zastavicama bijele i crvene boje, koje se smatraju simbolom bjeloruske oporbe, došle su joj pred veleposlanstvo dati potporu.

U diplomatskom incidentu koji se zbiva usporedno s natjecanjima na Olimpijskim igama u Tokiju, Tsimanoskaja je, odbijanjem da se protiv vlastite volje ukrca u zrakoplov za Bjelorusiju, dovela u središte pozornosti ovu bivšu sovjetsku republiku kojom autokratski vlada njezin predsjednik Aleksandar Lukašenko. Kristina je kazala kako joj je zabranjeno nastupiti u utrci na 200 metara samo zbog kritika koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije. Potom se odbila vratiti u Bjelorusiju.


Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike