Sport
DVA HRVATSKA STRIJELCA U FINALU TROSTAVA

Peto i šesto mjesto za Goršu i Marinića
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Hrvatski strijelci najbolje su ostavili za kraj. Nakon što je Snježana Pejčić zauzela 10. mjesto u disciplini MK puška 50 metara trostav, te ostala tri kruga do finala, muški dvojac uspio je u istoj disciplini izboriti proboj u završno raspucavanje, rezervirano za osam najboljih.

Petar Gorša i Miran Maričić sjajno su odradili kvalifikacije. Maričić je čak imao bolji rezultat, sa 1178 krugova (klečeći 393 + ležeći 397 + stojeći 388) završio je na petom mjestu, što se nije očekivalo od debitanta na OI, kojem je osim toga ovo slabija disciplina, koju puca tek od ove sezone, a znamo da je Miran dosada najbolje rezultate imao u zračnoj pušci. No očito je da će i u kraljevskoj streljačkoj disciplini u budućnosti imati što pokazati. Gorša je pak upucao 1176 krugova (392+3 97+387), što je bilo dostatno za sedmo mjesto. Samo krug manje odnio bi snove o drugom olimpijskom finalu (prvo prije pet godina u "zračiki").

U društvu osam najboljih hrvatski dvojac je nakon klečećeg i ležećeg dijela bio na začelju. Izgledalo je da će prvi otpasti tijekom stojeće eliminacije, ali uslijedile su pogreške konkurencije. Ukrajinac Kuliš je umjesto svoje pogodio Goršinu metu, ta nula ga je koštala ispadanja, a pridružio mu se Bjelorus Šćerbašević, koji je jako loše pucao dva posljednja hica. Ostali su ipak imali nedostižnu prednost, pa su Maričić i Gorša na kraju završili šesti (416.2), odnosno peti (427.2).

- Prvi put u povijesti u ovoj disciplini smo uhvatili finale, i to ne jedno nego dva. Prigodu za medalju sam izgubio u klečećem stavu, nisam pogodio dobar položaj, geometrija stava je bila lošija i zato nisam mogao pogađati bolje 10-etke. Tu sam izgubio krugove koje kasnije nisam mogao nadoknaditi iako sam znao da sam u stojećem stavu jako dobar, ali dobra je i konkurencija - rekao je Gorša, koji već razmišlja o ispunjenju kvote za Pariz.

Nakon što je okusio olimpijsko finale, zadovoljan je bio i Maričić.

- Dao sam sve od sebe da uđem u osam, gdje u klečećem stavu nisam našao pravu poziciju, a i puls mi je bio visok. Ovo je nevjerojatan uspjeh jer mi je ovo prvo veliko finale u malom kalibru koji treniram tek godinu dana - kaže Maričić.

Zlato je na kraju osvojio Kinez Changhong Zhang sa svjetskim i olimpijskim rekordom od 466.0 krugova, drugi je Rus Sergej Kamenskij (464.2), a treći Srbin Milenko Sebić (448.2), koji je tokijsku normu upucao u lipnju na osječkom Pampasu. N. Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike