Sport
USPJEŠAN DAN ZA HRVATSKU

Medalje oko vrata:
Kninska tvrđava sad je
okićena i zlatom iz Tokia
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Matea Jelić osvojila zlatnu, a njezin klupski kolega iz TKD-a Marjan Split Toni Kanaet brončanu medalju

Kakav dan za hrvatski sport, kakav dan za hrvatski taekwondo! Četvrtog dana Olimpijskih igara u Tokiju Hrvatska je osvojila dvije medalje. Obje u taekwondou, što je ukupno peta olimpijska medalja za Hrvatsku u tom sportu.



Nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić na Olimpijskim igrama u Pekingu, te medalje istog sjaja četiri godine kasnije u Londonu od strane Lucije Zaninović, broncom se jučer u kategoriji do 80 kilograma okitio Toni Kanaet. To je ujedno bila prva muška hrvatska olimpijska medalja u taekwondou, a u tom trenutku druga za TKD Marjan iz Splita nakon Lucije Zaninović. No uskoro je uslijedila i treća. I to prva ona najsjajnija!

Nitko kao Marjan iz Splita


Lijepa naša u Tokiju prvi put se svirala u čast Mateje Jelić. Rođena Kninjanka u kategoriji do 67 kilograma u finalu je svladala Britanku Lauren Williams. I to na kakav način! Jelić je 15 sekundi prije kraja gubila 21:15. Uslijedila su tri udarca nogom u glavu naše taekwondoašice koja je preokrenula na 25:21 i stigla do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog taekwondoa. Mateja je do finala djelovala vrlo dominantno. Rušila je svoje suparnike, prvo je pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22:2, u četvrtfinalu je svladala Brazilku Milenu Titoneli sa 30:9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson s 15:4.

- Toliko puta sam zamišljala slušati hrvatsku himnu, ali nikada nisam mogla pomisliti da to može biti tako prelijepo. Pokazala sam da treba vjerovati u sebe i to što radim. Tako je bilo i u finalu. Vjerujem kako sam pokazala ljudima da nikada ne treba odustati. Tako je meni cijeli život. Nikada ne treba odustati - rekla je 23-godišnja Kninjanka koja je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama.

Naime, na Europskom prvenstvu u Kazanju (2018.) te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017.) i Manchesteru (2019.) gubila je borbe za odličja u posljednjim sekundama. U karijeri se suočavala s nizom ozljeda. Najteža se dogodila na juniorskom Prvenstvu Hrvatske 2013. godine u Rijeci kada su joj nakon ozljede ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Uslijedio je višemjesečni oporavak, zamalo i prekid karijere. Srećom, nije, već sljedeće godine postala je svjetska juniorska prvakinja, a kruna nove "Kninske kraljice" stigla je u Tokiju.

- Znam da je moj Knin bio uz mene. I cijela Hrvatska. Moja cijela obitelj. Jedva ih čekam zagrliti. I doček u Kninu. S mojim ljudima, s mojim sugrađanima - poručila je od uha do uha nasmijana Matea Jelić.

Prva, pa muška bronca


Kao uvertiru u Matejino finale, njezin klupski kolega iz TKD-a Marjan (kažu i bivši dečko, nap. a.) Toni Kanaet postao je prvi hrvatski reprezentativac u taekwondou koji je osvojio olimpijsko odličje. U borbu za brončano odličje svladao je Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča sa 24:18. Toni je dobio priliku kroz repesaž doći do osvajanja bronce. Na startu je svladao Španjolca Raula Martineza Garciju sa 21:15, da bi u četvrtfinalu izgubio od kasnijeg finalista, Rusa Maksima Hramčova, prekidom nakon druge runde. Prolaskom Hramčova do finala Kanaet je izborio meč za broncu. To je i iskoristio. Prvo je svladao predstavnika Burkine Faso Faysala Sawadoga prekidom početkom treće runde zbog prevelike razlike u bodovima. U trenutku prekida bilo je 30:10 za Kanaeta. U borbi za broncu svladao je Uzbekistanca.

- Sretan sam, još ne znam što se dogodilo, što sam napravio. Ciljao sam na zlato, ali znao sam da neće protiv Rusa biti lako. Izgubio sam od njega već sedam, osam, ne znam ni ja koliko puta. Ponovno me je pobijedio, ponovno je dominirao - rekao je Kanaet nakon osvojenog odličja. Nakon borbe s Rusom bio sam jako ljutit, ali sam izišao još jači. Rekao sam, ako on uđe u finale, dat ću sve od sebe da izguram u ove dvije borbe. Eto, hvala Bogu, uspio sam ih pobijediti - rekao je 25-godišnji Splićanin u čiju su se čast i čast Mateje Jelić jučer po Splitu i Kninu palile baklje.



Krešimir Lacković
Matea Jelić

osvajačica zlata

Toliko puta sam zamišljala slušati hrvatsku himnu, ali nikada nisam mogla pomisliti da to može biti tako prelijepo. Pokazala sam da treba vjerovati u sebe i to što radim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike