Svijet
ALARMANTNO IZVJEŠĆE O KLIMI

IPCC: Život kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Prijete glad i izumiranje vrsta * Radikalno promijeniti ponašanje

Toplinski valovi kakvima svjedočimo ovoga tjedna bit će sve učestaliji, tvrde hrvatski meteorolozi, ističući ponovno kako su sve češći vremenski ekstremi povezani s globalnim klimatskim promjenama. Meteorologinja Tanja Renko u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog istaknula je kako vrući dani u lipnju nisu rijetkost, ali je neuobičajeno to što su temperature, posebno najviše dnevne, toliko više od prosjeka. Navela je i kako se s dosta velikom vjerojatnošću može reći da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka.



U utorak su u javnosti izišli i najvažniji dijelovi nacrta alarmantnog izvješća o klimatskim promjenama koje su napisale stotine znanstvenika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC). U njemu se upozorava kako našem planetu prijeti nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta... "Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti klimatskim promjenama kada djeca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije", upozoravaju znanstvenici. Nacrt izvješća oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promijene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim mjerama. Sveobuhvatno izvješće o procjeni, na 4000 stranica, mnogo je alarmantnije od prethodnog, iz 2014.

Bez obzira na stopu smanjenja emisije stakleničkih plinova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo, koje o tome ovisi, ubrzat će se i postat će bolno opipljivi i prije 2050. "Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promjena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosustava", napominje se. Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga iznad kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine svijet se obvezao ograničiti globalno zatopljenje "znatno ispod 2 °C", a nastoji se ograničiti do 1,5 °C porasta temperature. Od sada, procjenjuje IPCC, već bi prekoračenje od + 1,5 °C moglo dovesti "postupno, do ozbiljnih posljedica, a ponekad i nepovratno". "Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše djece i naših unuka nego na naš", tvrdi IPCC. "I na + 1,5 °C životni uvjeti promijenit će se izvan mogućnosti prilagodbe određenih organizama", ističe se u izvješću. Međutim, čovječanstvo u ovoj fazi nije naoružano za suočavanje s izvjesnim pogoršanjem situacije. "Trenutne razine prilagodbe bit će nedovoljne kako bi odgovorile na buduće klimatske rizike", upozorava IPCC. Čak i uz ograničavajući porast na 2 °C do 2050. godine 80 milijuna ljudi više bit će gladno, 130 milijuna moglo bi pasti u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine milijuna stanovnika obalnih gradova bit će ugrožene češćim poplavama prouzročenima porastom razine mora, što će dovesti do velikih migracija. Unatoč alarmantnim zaključcima, izvješće pruža notu nade. Čovječanstvo još uvijek može usmjeriti svoju sudbinu prema boljoj budućnosti. "Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim razinama", tvrdi se u izvješću.



Dijana Pavlović
IZNADPROSJEČAN RIZIK OD POŽARA
Ove godine očekuje se iznadprosječan rizik od šumskih požara u Sredozemlju, s obzirom na to da se očekuju iznadprosječne temperature u razdoblju od lipnja do rujna, objavila je početkom tjedna Europska komisija. Dugoročne prognoze predviđaju i manje kiše u srednjoj Europi i u mnogim područjima Mediterana. Europska komisija je u listopadu prošle godine predstavila izvješće o šumskim požarima u Europi, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi za 2019. godinu, u kojoj su svijet pogodili najteži šumski požari u novijoj povijesti. Izgorjelo je više od 400.000 hektara prirodnih površina u Europi, a šumskim požarima pogođen je rekordan broj zaštićenih prirodnih područja. Prema rezultatima izvješća, klimatske promjene i dalje utječu na trajanje i intenzitet sezone požara u Europi. Do ožujka 2019., prije sezone požara u većini zemalja, ukupna opožarena površina EU-a već je premašila godišnji prosjek posljednjih 12 godina. Međutim, zahvaljujući boljoj pripravnosti i učinkovitijem odgovoru, 2019. spriječeno je više nesreća i izgubljeno manje života nego prethodnih godina.

Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike