Sport
ŽDRIJEB SKUPINA RUKOMETNOG EP-A 2022.

Hrvatska će drugi krug tražiti preko Srbije, Francuske i Ukrajine
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Naši će rukometaši nastup na Euru otvoriti s Francuzima 13. siječnja, nakon čega nam slijede Srbi (15. 1.) te Ukrajinci (17. 1.)

Hrvatska rukometna reprezentacija na Europskom prvenstvu koje sljedeće godine od 13. do 30. siječnja organiziraju Mađarska i Slovačka igrat će u skupini C protiv Srbije, Francuske i Ukrajine. Tako je odlučio jučerašnji ždrijeb u Budimpešti u kojem su se našle 24 reprezentacije, podijeljene u četiri jakosne skupine, a Hrvatska je kao aktualni doprvak imala status nositelja.


Osim nas u prvom su "bubnju" bili Španjolska, Norveška, Slovenija, Portugal i Njemačka, koje smo tako izbjegli u prvom krugu, no iz ostalih jakosnih skupina prijetilo je nekoliko "mina". Ponajprije svjetski prvaci Danci te nama uvijek neugodni Francuzi, koji su zbog slabog nastupa na prošlom EP-u bili smješteni u drugu, odnosno tek treću jakosnu skupinu. I želje da ih izbjegnemo na startu nisu u potpunosti ispunjene. Zapali su nas Francuzi, apsolutno najjača moguća reprezentacija iz trećeg "bubnja" (Slovačka, Bjelorusija, Island, Češka, Sjeverna Makedonija), koji su automatski otežali borbu za mjesto u drugom krugu i bitno smanjili "manevarski prostor". Naime, u drugi krug će samo po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest skupina, što znači kako previše prostora za krivi korak nema. Ako uzmemo u obzir da su višestruki svjetski, olimpijski i europski prvaci Francuzi apsolutno najteži ispit u skupini, tada je jasno kako protiv Srbije i Ukrajine jednostavno nemamo drugih opcija osim pobjeda, jer svaki drugi ishod mogao bi ozbiljno kompromitirati izglede za nastavkom natjecanja. Upravo ćemo Euro otvoriti utakmicom protiv Francuske (13. siječnja), nakon čega će uslijediti dvoboji protiv Srbije (15.) i Ukrajine (17.). Naša se skupina igra u Szegedu u Pick Areni kapaciteta 8143 gledatelja, a potom bismo, ako sve prođe po planu, u drugom krugu igrali u Budimpešti u Budapest Areni (20.000 gledatelja). Za drugi se krug "križaju" skupine A, B i C, odnosno D, E i F, a u njemu će se nakon nova četiri dvoboja kreirati konačni poredak za završnu rundu, također u Budimpešti. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz drugog kruga igrat će u polufinalu (28. siječnja), a trećeplasirane će razigravati za peto mjesto. Finale i utakmica za brončano odličje igraju se 30. siječnja.


- Doista je ovo velik izazov, nakon onog što nam se dogodilo u kvalifikacijama otvarati s Francuskom... Mislim da će biti jako zanimljiva utakmica, da će tu opet odlučivati nijanse, kao što su i Francuskoj. Samo ćemo ovaj put, nadamo se, imati naše navijače iza sebe. Mi Hrvati smo velikog srca, lako praštamo, ali baš nećemo zaboraviti sve što je bilo tamo. Možemo reći da je skupina teška, da je izazovna. Sa Srbijom, koja se digla, i Ukrajinom, koju će se također nešto pitati. Ali ovo je Europsko prvenstvo, lakih suparnika nema - osvrnuo se na ždrijeb naš izbornik Hrvoje Horvat, potvrdivši kako će naš prvi cilj biti prenijeti maksimalna dva boda u drugi krug. Bez toga će željeno polufinale i borba za medalju biti još teža misija.


- Naravno da će bitno biti prenijeti dva boda. ‘Križanje‘ je isto zahtjevno, pa će svaka utakmica od ove prve biti zapravo minipolufinale. Nema lakih protivnika, no vjerujem da imamo snage odgovoriti ovim izazovima. Tempirat ćemo formu i tako koncipirati pripreme i prijateljske utakmice da već 13. siječnja Hrvatska bude prava i na vrhu forme. Moramo ići korak po korak, prvi je Francuska i svu energiju treba fokusirati na to otvaranje. Cilj u prvom krugu je s dva boda proći u drugu fazu.


Našim će rukometašima iznimno važna biti podrška navijača, koju su uvijek imali u velikoj mjeri, i treba se nadati da će do siječnja konačno i epidemiološka situacija dopustiti povratak "na staro normalno".


- Mislim da smo mi reprezentacija koja zapravo najviše ovisi o osmom igraču, našim navijačima. Nadamo se da će se do tada i ova situacija s pandemijom smiriti. Mađarska je nedavno dopustila gledatelje na tribinama i mislim da se naši navijači mogu lagano spremati, pakirati i veseliti prvom mjesecu - rekao je hrvatski izbornik.
Goran Roguljić
U prvom krugu u pet gradova
SKUPINA A (Debrecen)

Slovenija, Danska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora

SKUPINA B (Budimpešta)

Portugal, Mađarska, Island, Nizozemska

SKUPINA C (Szeged)

Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina

SKUPINA D (Bratislava)

Njemačka, Austrija, Bjelorusija, Poljska

SKUPINA E (Bratislava)

Španjolska, Švedska, Češka, BiH

SKUPINA F (Košice)

Norveška, Rusija, Slovačka, Litva
Stepančić nije htio Mađarsku
Zanimljivo je koga je uoči izvlačenja kuglica htio izbjeći Luka Stepančić, koji je asistirao u ždrijebu. Nije se odlučio ni za Dansku ni za Francusku, nego za Mađarsku, a razlog je što će kao domaćin u slučaju očekivanog povratka gledatelja imati iznimno veliku podršku s tribina.
U drugi krug će samo dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine, pa je svaki susret iznimno važan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike