Sport
KRAH "THE SUPER LEAGUE"

Nogomet je pobijedio: Bogataši se precijenili i izgubili
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Pogriješili smo, ispričavamo se navijačima - poručuju "pokajnici"

Nogomet pripada navijačima i nikad nije bio zamišljen da na njemu zarađuje nekolicina ljudi. Čini se samo kao romantična misao, ali nije, pokazalo se da navijači imaju moć, pred njihovim naletom poklekao je i novac. Pokazali su se jači od pohlepnih bogataša koji uvijek žele još i još. Navijači su digli glas protiv otimačine i pohlepe i odnijeli veliku pobjedu.


Najveći europski klubovi šokirali su nogometni svijet nakon što su u nedjelju navečer objavili da su osnovali natjecanje pod nazivom "The Super League". Potpuno novo natjecanje bilo bi igrano po uzoru na američke sportove. Većina od 20 odabranih klubova, sve redom bogataši i moćnici, imala bi zajamčeno mjesto u ligi bez obzira na plasman u domaćem prvenstvu, a klubovi bi na samom početku natjecanja podijelili 3,5 milijardi eura koje im je jamčila američka banka JP Morgan. Odmah nakon objave nogometna Europa i svijet podigao se protiv te sulude ideje zvane Superliga. No 12 odabranih čelnika klubova tjeralo je po svome i uvjeravalo kako novo natjecanje neće uništiti nogometnu romantiku i nogomet kakav smo poznavali, nego taj sport podignuti na jedan viši nivo. Bile su to prazne priče Pereza i društva u koje nitko nije vjerovao, UEFA, FIFA, bivši i sadašnji nogometaši, državnici, ministri, ali, najvažnije, navijači nisu se mirili s tim da su njihovi klubovi okrenuli leđa nadmetanju kakvo znamo, onom pravom nogometu i okrenuli se novcu. Pritisci su bili golemi i Superliga je doživjela krah samo 48 sati nakon osnivanja. Prvi potez napravili su Englezi, u utorak kasno navečer s Otoka se moglo čuti "odustajemo", Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham poslali su poruku navijačima "ispričavamo se, pogriješili smo, povlačimo se". U srijedu je odustao i sedmerostruki prvak Europe Milan, kao i njegov gradski rival Inter te Atletico Madrid. Razum je pobijedio, a Supreliga je od 12 osnivača ostala na samo tri - Real Madridu, Barceloni i torinskom Juventusu. Jasno je da je natjecanje koje još nije ni počelo doživjelo krah, a UEFA bi morala i trebala na neki način kazniti inicijatore koji na transfere i davanja troše kao "pijani milijarderi", a kad je stigla kriza izazvana koronom i veliki dugovi, željeli su kazati zbogom nogometu kakvog znamo, zatvoriti se u jedan krug i dijeliti novac. Ne slušajući pritom igrače, trenere, najmanje navijače.


- Prihvatili smo poziv za sudjelovanje u projektu Superlige sa stvarnom namjerom da ljubiteljima nogometa diljem svijeta isporučimo najbolje moguće europsko natjecanje, imajući na umu ono što je najbolje za naš klub i naše navijače. Promjene nisu uvijek lake, evolucija je nužna za napredak, pa su tako i nogometne strukture u Europi evoluirale i mijenjale se tijekom desetljeća. No zabrinutost navijača diljem svijeta po pitanju Superlige jasno je izražena, a Milan mora biti osjetljiv na mišljenje onih koji vole ovaj prekrasan sport - priopćili su iz Milana.
Glas protiv Superlige digli su UEFA i FIFA, digao je svatko tko voli draž sporta, no najglasniji su bili navijači. Onoga trenutka kada su okrenuli leđa klubovima i bijesno poručili "vi niste naši, vi ste pohlepnici koji misle samo na novac", bilo je jasno da Superliga nema neku budućnost. Postoji li količina novca koja može platiti onaj fantastičan ugođaj kad krcat Anfield pjeva "You‘ll Never Walk Alone" ili kad Curva Sud Milano iz sveg glasa skandira svojim ljubimcima. Pitajte bilo kojeg igrača, taj novac ne postoji. Bogataši su se ovoga puta precijenili i izgubili. E neka smo i to doživjeli...


Ivana Liović
Andrea Agnelli

predsjednik Juventusa

Iskreno, ovaj projekt Suprelige više nije moguće ostvariti. No i dalje sam uvjeren u ljepotu tog projekta
Paolo Maldini

direktor Milana

Nikad me nitko nije kontaktirao u vezi Superlige i nisam uopće o tome odlučivao. Vlasnici su odlučili, unatoč tome, želim se ispričati navijačima. Došlo je do nesporazuma, morat ćemo naučiti lekciju
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike