Svijet
TREND U EUROPI

Zahvaljujući cijepljenju manje starijih među umrlima
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Udio starijih od 80 godina među umrlima od COVID-19 u Europi pao je na najnižu razinu od početka pandemije, na oko 30 %, vjerojatno zahvaljujući cijepljenju te visokorizične skupine, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge na online konferenciji za novinare iz Atene. "U posljednja dva mjeseca trend među starijima od 80 odmaknuo se od trenda među drugim dobnim skupinama", rekao je.

Europska podružnica Svjetske zdravstvene organizacije početkom travnja upozorila je na vrlo zabrinjavajući broj slučajeva posljednjih mjeseci i njihov brzi i stalni rast, "a sada vidi znakove usporavanja zaraze u nekoliko zemalja". WHO i dalje poziva na oprez jer se svake minute prijavljuje 160 novih slučajeva u regiji. U Europskoj uniji kampanja cijepljenja omogućila je da 16,9 % stanovništva primi prvu dozu cjepiva, prema podatcima agencije France presse. U vezi s teškim nuspojavama, WHO je potvrdio da će uskoro objaviti svoje zaključke o cjepivu Johnson&Johnson, odobrenom u ožujku u Europi, čija je primjena obustavljena u SAD-u zbog slučajeva zgrušavanja krvi.

I dalje pozivaju na primjenu cjepiva AstraZenece. To cjepivo je Danska, prva europska zemlja, posve prestala upotrebljavati. "Trenutno postoji veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u osobe oboljele od COVID-19 nego u one koja primi cjepivo AstraZenece", kaže Kluge. H
Možda ste propustili...

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike