Svijet
STRUČNJACI MJERE SMATRAJU NEDOSTATNIM

Srbija uvodi petodnevni lockdown
Objavljeno 16. ožujka, 2021.

BEOGRAD - Srbija je, suočena s višednevnim porastom zaraza koronavirusom i sve većim pritiskom na zdravstveni sustav, u utorak odlučila uvesti privremeno petodnevno zatvaranje tijekom kojeg će raditi samo prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, no stručnjaci tvrde da te mjere nisu dostatne.

Odluku o ograničenju radnog vremena, koje počinje večeras u 21 sat, a trajat će do ponedjeljka 22. ožujka u šest ujutro, novinarima je poslije jutrošnje sjednice Kriznog stožera priopćila premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da te mjere ne znače uvođenje policijskog sata, niti zabranu kretanja, već da su prije svega potpora zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenom sustavu u cijelosti.

"Ovo je kompromisno rešenje koje će biti na snazi pet dana", objasnila je Brnabić, iako je medicinski dio Kriznog stožera inzistirao na dvotjednom zatvaranju kako bi se presjekao trend širenja zaraze i smanjio pritisak na covid odjele bolnica diljem Srbije i zdravstveni sustav.

"Ovo jest kompromisno rešenje, s tim što mi iz medicinskog dijela Stožera smatramo da to nije dovoljno, jer mi za pet dana nećemo vidjeti rezultate", ocijenio je član Stožera epidemiolog dr. Predrag Kon i upozorio da u Srbiji "počinje dominacija britanske varijante" koronavirusa koja ugrožava i mlađe, zbog čega je najavljena nastava na daljinu i za niže razrede osnovnih škola.

Srbijanske zdravstvene vlasti od 3. ožujka registriraju po više od 4000 novozaraženih i povećanje broja hospitaliziranih na dnevnoj razini, ali su, unatoč sve glasnijim zahtjevima već umornih liječnika iz covid odjela te stručnjaka iz Kriznog stožera, strože mjere dosad izostajale zbog protivljenja političko-ekonomskog dijela stožera koji je ograničenim vikend mjerama kompromisno nastojao osigurati dotok novca u državni proračun.

"Traži se balans između tri stvari: zaštite zdravstvenih djelatnika, zaštite radnih mesta i potpore privredi, te zaštite mentalnog zdravlja nacije jer je svima nama teško živjeti u ovako nenormalnim okolnostima godinu dana", rekla je novinarima premijerka Srbije.

Ona je najavila da vrtići neće biti zatvarani, te da će i osnovci iz nižih razreda od ponedjeljka početi nastavu na daljinu.

Istodobno, stižu sve glasnije poruke da su liječnici na izmaku snaga.

Prema podacima od nedjelje na ponedjeljak dnevni trend širenja zaraze je visok, svaki treći od testiranih 15.265 uzoraka bio je pozitivan, ukupno njih 4634, a od posljedica infekcije umrlo je 28 oboljelih, što je za skoro 50 posto više u odnosu na prosječan broj smrtnih slučajeva koncem veljače.

Od početka ožujka konstantno raste i pritisak na zdravstveni sustav jer se broj prvih pregleda i hospitaliziranih pacijenata iz dana u dana povećava i stalno je iznad 4000. U ponedjeljak je bilo 4516 hospitaliziranih, od kojih 219 na respiratorima.

Pacijenti se prebacuju s klinike na kliniku, ovisno o raspoloživim kapacitetima, izjavio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Mirsad Đerlek.

Srbijanka premijerka najavila je da bi koncem ožujka ili početkom travnja trebao stići novi kontingent s pola milijuna kineskog cjepiva Sinepharm, te da jučer pristiglih 16.380 Pfizerova cjepiva Srbiji nije "ni za jedan dan", ali se u ponedjeljak očekuje još 60.000 doza tog američko-njemačkog cjepiva, a do kraja ovog tjedna i nove količine ruskog Sputnjika V.

Srbija na raspolaganju ima još i cjepivo AstraZeneca za koje Brnabić kaže da je "fantastično jer brzo stvara antitijela", ali "zbog negativne kampanje ljudi razmišljaju o tome hoće li se cijepiti".

Brnabić je pozvala građane da odustanu od dvojbi i prihvate cijepljenje, jer je "svako cjepivo bolje nego ostati nezaštićen".

U Srbiji je do ponedjeljka, prema službenim podacima, primijenjeno ukupno 2.029.388 doza cjepiva, od toga su 790.852 druge doze.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike