Svijet
DJECA DILJEM SVIJETA NA UDARU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Izgubljena trećina školske godine
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Djeca diljem svijeta izgubila su prosječno 74 dana nastave, odnosno gotovo trećinu školske godine, zbog koronavirusa, a nejednakosti su se produbile, upozorila je nevladina organizacija Save the Children. "Gotovo godinu dana nakon proglašenja pandemije stotine milijuna djece još ne idu u školu", priopćila je Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozvavši da ih se što prije vrati u škole.


Na vrhuncu pandemije 91 % učenika u svijetu nije pohađalo nastavu. Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar država, između imućnih i siromašnih obitelji, gradskih i seoskih kućanstava, ističu. Početkom pandemije u SAD-u više od 15 milijuna djece nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu za školu na daljinu.
Djeca u Latinskoj Americi i u južnoj Aziji propustila su gotovo trostruko više dana nastave od djece u zapadnoj Europi, 110 prema 38, te bila izloženija riziku od prisilnog rada i brakova. H
PRIORITET POVRATKU U UČIONICE
Tri mjeseca do samita skupine G7, koji će se održati u lipnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, organizacija Save the Children pozvala je "svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebice djevojčicama". Pozvala je također vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara u razdoblju do 2025. godine.
Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike