Svijet
NAPADAČI IH TUKLI I PRIJETILI ORUŽJEM

Otmičari oslobodili 279 učenica u Nigeriji
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Naoružani napadači oslobodili su svih 279 djevojaka otetih iz škole na sjeverozapadu Nigerije. Žrtve su opisale kako su ih otmičari tukli i prijetili im vatrenim oružjem. "Učenice iz Jangebea, grada u saveznoj državi Zamfara, otete u petak nešto nakon ponoći, sada su sve oslobođene", rekao je guverner Zamfare Bello Matawalle.


Umma Abubakar, jedna od oslobođenih, opisala je zatočeništvo. "Većina nas imala je ozlijeđena stopala, pa nismo mogle nastaviti pješačiti, a oni su rekli da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati", rekla je za Reuters. Škole na sjeveru Nigerije česte su mete masovnih otmica naoružanih skupina koje traže otkupninu. Takve operacije započela je džihadistička skupina Boko Haram, a provodi je i njezin ogranak, Islamska država zapadne Afrike. Ova otmica druga je u tjedan dana na sjeverozapadu Nigerije, regije koja je sve češće meta bandi.


Guverner Matawalle kazao je kako je oslobađanje djevojaka iz Jangebea postignuto suradnjom vlade i "pokajničkih bandita", u sklopu programa amnestije. "Oni koji se pokaju, surađuju s nama, rade za vladu i za sigurnost", rekao je. Prvotna izvješća govorila su o 317 otetih, no glasnogovornik vlade Zamfare Sulaiman Tanau Anka objavio je da ih je bilo 279, jer je dio učenica pobjegao u grmlje u vrijeme otmice. Većina djevojaka nije ozlijeđena, no desetak ih je odvedeno u bolnicu.
Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari ističe kako mu je vijest o oslobađanju donijela "nevjerojatnu sreću", napomenuvši da njegova vlada odbija plaćati otkupnine otmičarima. "Otkupninama će se otmice samo nastaviti", kaže. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike