Svijet
PRVE PORUKE NOVOG PATRIJARHA SPC-A

Porfirije: Povezivanje i mostovi među ljudima
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Novi patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u sabornoj crkvi arkanđela Mihaila u Beogradu, a u pristupnoj besjedi poručio je da će raditi na uspostavi mostova među ljudima i pozvao ljude na "dobra djela" u doba pandemije. "Rekao sam u srpnju 2014. u Zagrebu da ću cijelim svojim bićem i uz blagodat Božju raditi na povezivanju ljudi, tako ću činiti i dalje", rekao je patrijarh Porfirije, podsjetivši na svoje poruke upućene prilikom preuzimanja vodstva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, što je dužnost koju je obavljao prije izbora za poglavara SPC-a.

"U Zagrebu sam stekao prijatelje, a uvjeren sam da ih je stekla i Srpska pravoslavna Crkva, i sav vjerni narod. Prihvatili su nas kao prijatelje - i više od toga, javno nas zastupali i branili u nevoljama kojih je ponekad bilo", rekao je novi patrijarh, koji je na temelju odluka Izbornog sabora naslijedio patrijarha Irineja, preminulog od posljedica zaraze koronavirusom. "Nastojat ću - i tamo gdje je naš narod u većini i bez obzira u kojima zemljama živi - biti dostojan i takav prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji i molim sve vas da nastavimo činiti tako da nam u tome pomognu i da svi s takvom nadom dostignemo život vječni", kazao je Porfirije.

Poručio je također da će mu vjera, snaga i ljubav koju je upoznao biti uzor i za sve druge zemlje u kojima živi srpski pravoslavni narod. Istaknuo je da će se, "u vrijeme kada smo izloženi duhu razdora", čvrsto držati ustrojstva Crkve na Svetom pismu, "ništa i nikog unaprijed ne odbacujući zarad zemaljskog običnog ljudskog kriterija". Naglasio je da njegovo služenje neće "skretati stazama parcijalnih interesa ni suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom". Patrijarh Porfirije kazao je da će mu u molitvama "na prvom mjestu biti pravoslavni Srbi" na Kosovu i narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH i u svim drugim zemljama gdje žive, jer su "u neraskidivom jedinstvu s narodom u Srbiji". Uz brojne vjernike ustoličenju je nazočio i državni vrh Srbije, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se nakon ceremonije s novoustoličenim patrijarhom.

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju Periću u povodu izbora za poglavara SPC-a istaknuvši da je sa zadovoljstvom primio tu vijest. "Vaše djelovanje u Hrvatskoj bilo je obilježeno ljudskim i kršćanskim nastojanjima za dijalog i suradnju, koje smo vodili proteklih godina", navodi Plenković. Čestitku je uputio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuvši da je s mitropolitom Porfirijem SPC u Hrvatskoj duhovno osnažen i društveno afirmiran. I predsjednik HBK-a, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitao je novom patrijarhu SPC-a, istaknuvši da je Porfirije životom i radom nastojao pokazati kako crkvene zajednice mogu dati golem doprinos u prevladavanju napetosti i njegovanju dijaloga. H/I.B.
Ističe da će nastaviti služiti “našem narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga otadžbina”
Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om