Svijet
KAOS I NASILJE NA KAPITOLU

Trump prosvjednicima: Pokrali su nas, ali idite kući u miru
Objavljeno 7. siječnja, 2021.

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu svoje pristaše koje su upale u zgradu Kongresa da se raziđu u miru.

"Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana", rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru.

"Ali sad morate ići kući. Moramo imati mir. Moramo imati zakon i red. Znamo kako se osjećate, ali idite kući, idite u miru, mi vas volimo, vrlo ste posebni", rekao je Trump, koji nijednom riječju nije osudio nasilje i provalu u zgradu Kongresa.

Prethodno je izabrani američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji rekao da kaos u američkom Kapitolu "graniči s pobunom" i pozvao Trumpa da je okonča.

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Bidena.

Kaotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Twitter ograničio Trumpove tvitove zbog opasnosti od nasilja

Twitter Inc ograničio je korisnicima dijeljenje video isječaka i tvitova predsjednika Donalda Trumpa "zbog opasnosti od nasilja" dok su u srijedu stotine prosvjednika nahrupile u Kapitol  kako bi prisilile Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz.

Društvena mreža rekla je da će poduzeti akcije protiv prijetnji i svih poziva na nasilje u skladu sa svojom politikom građanskog integriteta.

Takvi tvitovi neće se moći 'retvitati', na njih se neće moći odgovoriti niti će ih se moći 'lajkati'.

U svojim porukama na Twitteru Trump je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o krađi izbora na njegovu štetu.

U videoporuci Trump je pozvao prosvjednike da se vrate kućama.

Trump i njegovi saveznici nastavili su iznositi nepotkrijepljene tvrdnje da su izbori pokradeni i te su tvrdnje bujale na platformama među kojima su i Twitter i Facebook.

Biden pozvao Trumpa da okonča "opsadu" Kapitola

Izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u obraćanju naciji da kaos u američkom Kapitolu "graniči s pobunom" i pozvao aktualnog predsjednika Donalda Trumpa da je okonča.

Biden je pozvao Trumpa da istupi i zatraži kraj "opsade" Kapitola.

Biden je poručio da kaos u zgradi Kongresa "graniči s pobunom i mora se odmah okončati".

Gradonačelnica Washingtona potvrdila policijski sat, osudila "sramotno" ponašanje

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je u srijedu građane da ostanu kod kuće i osudila je upad pristaša predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvavši to "sramotnim" ponašanjem.

Ona je potvrdila da se policijski sat koji počinje u 18 sati (u ponoć po srednjoeuropskom vremenu) odnosi na sve osim na radnike ključnih službi.

"Provodit će se zakon i red i ovakvo ponašanje neće se tolerirati", rekla je Bowser.

Kazala je da će policija zapovijedati operacijom čišćenja zgrade Kapitola i dodala da dolaze policijske snage iz Virginije i Marylanda.

Pozvana je i Nacionalna garda i Bowser je apelirala na stanovnike da izbjegavaju sukobe s prosvjednicima koji su spremni na nasilje.

Hrvatska osudila nemire u SAD-u: Miran prijenos vlasti je najvažniji

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman reagirao je u srijedu na Twitteru na nemire na američkom Kapitolu i naglasio da je "podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće važnosti".

Hrvatski ministar vanjskih poslova objavio je na Twitteru da s "velikom brigom" prati zbivanja u Washingtonu.

"Podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće je važnosti", objavio je Grlić Radman.

Najčitanije iz rubrike