Svijet
MINISTRI VANJSKIH POSLOVA O REFORMAMA NATO-a

Europa sve bliža vlastitoj sigurnosnoj organizaciji
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a u utorak su prvi put razgovarali o novom izvješću, koje sadržava niz reformskih ideja, nakon što su neke članice dovele u pitanje svrhu Sjevernoatlantskog saveza.


U otprilike 140 konkretnih prijedloga navedeni su, između ostalog, načini za jačanje uloge NATO-a kao savjetodavne platforme i sprječavanje veta na zajednička djelovanja, piše dpa.


Do toga je došlo nakon što su neki saveznici neugodno iznenadili druge u pitanju ključnih odluka o sigurnosti, poput upada Turske u sjevernu Siriju prošle godine.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošle godine da je NATO u stanju "moždane smrti".


S obzirom na reakcije članica NATO-a na prijedloge, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg "iznijet će moje preporuke liderima NATO-a na sastanku sljedeće godine", rekao je Macron novinarima u ponedjeljak. Ministri vanjskih poslova raspravit će na dvodnevnom sastanku NATO-ovu misiju u Afganistanu, nakon što su Sjedinjene Države objavile da je daljnje smanjenje broja vojnika neizbježno. Snage NATO-a smještene su u Afganistanu gotovo 20 godina, još od američke invazije izazvane napadima 11. rujna. Mirovni pregovori s talibanima se nastavljaju, a NATO razmatra budućnost svoje misije za obuku ondje, uključujući hoće li i kada povući svoje vojnike.


Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da je to "teška odluka", koja će se donijeti na sastanku ministara obrane NATO-a u veljači.


Šef saveza upozorio je više puta da ne treba žrtvovati sigurnosne dobitke koji su ondje ostvareni prebrzim povlačenjem.


Kina se nada da će NATO izabrati pozitivan pogled na Kinu i spremna je za dijalog sa savezom, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u utorak, piše Reuters.


Američko povlačenje i teškoće koje stvara ratoborno ponašanje Turske potresaju NATO i potiču Europljane da razvijaju kapacitete za autonomno djelovanje radi zaštite vlastitih interesa, ali im njihovi međusobni sukobi potkopavaju kredibilitet, ocjenjuju diplomati i analitičari.
Europske obavještajne službe pripremile su analizu situacije na terenu u tajnom dokumentu. Na temelju zaključaka iz te analize počinju pripreme za izradu Strateškog kompasa. Dokument treba biti dovršen u prvoj polovini 2022. godine. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike