Sport
PORAZ HRVATSKE U 5. KOLU LIGE NACIJA

Vatreni blijedi u Solni, ostanak u A Ligi nacija tražit će protiv Portugala
Objavljeno 14. studenog, 2020.
Za ostanak na trećem mjestu Vatrenima je u posljednjem kolu potrebno ostvariti isti ili bolji učinak od Švedske

Hrvatska nogometna reprezentacija prikazala je blijedo izdanje u Solni protiv Švedske koja se s pobjedom 2:1 bodovno izjednačila s nama. Odluka o ostanku u A Ligi nacija tako će pasti u posljednjem kolu, u kojem Hrvatska dočekuje Portugal, a Švedska gostuje kod Francuske, a jedina dobra vijest je da je naša reprezentacija i dalje u prednosti. Za ostanak na trećem mjestu Vatrenima je potrebno ostvariti isti ili bolji učinak od Švedske, no jasno je kako će za to protiv europskog prvaka morati odigrati neusporedivo bolje.

Šveđani su imali imperativ pobjede i tako su se postavili od prve minute. Bili su rastrčaniji, brži i odlučniji na gotovo svakoj lopti i jasno su iskazali namjeru ne čekati, nego pokušati što ranije postići pogodak. U tome im je pomogla i igra naše reprezentacije, koja je unatoč najavama kako se neće igrati na bod, odigrala prilično rezervirano prvo poluvrijeme. Prvi je zaprijetio Kuluševski (6.) s ruba šesnaesterca, nakon što je prethodno Brekalo izgubio loptu pred našim kaznenim prostorom, no udarac švedskog napadača išao je ravno u Livakovića. Još je bolju situaciju imao Forsberg u 16. minuti, kada je pucao s 15 metara prizemno, ali srećom bilo je to točno po sredini gola pa Livaković nije imao problema. Punih 20 minuta Hrvatska nije napravila apsolutno ništa prema naprijed, lopta se brzo gubila, a pokušaje ubačaja čistila je domaća obrana. Ipak, u 22. minuti konačno smo vidjeli i prvi udarac naših, Brekalo je pucao iskosa slijeva, ali ravno u Olsena.

Minutu potom opasniji je bio pokušaj Perišića, koji je pucao s 20 metara malo iskosa zdesna, lopta je okrznula Bengtssona te išla uz samu vratnicu, no švedski je vratar uspio odbiti u korner. Ponadali smo se kako je to najava buđenja Vatrenih, no nada je kratko trajala jer su Šveđani ponovno preuzeli kontrolu te polako povećavali pritisak prema našoj mreži. U 28. minuti Forsberg je iz slobodnog udarca s 25 metara pucao kroz živi zid, no Livaković je bio spreman te loptu odbio u novi korner. Opasno je bilo i u 32. minuti, kada je lopta stigla do usamljenog Bengtssona, no srećom njegov udarac s 18 metara otišao je daleko preko gola. Ipak, četiri minute jasnije Švedska je povela. Lustig je uposlio Kuluševskog, koji je utrčao u kazneni prostor, dobio duel s Kovačićem te prizemnim udarcem poslao loptu prema desnom kutu za 1:0. Novi peh zadesio nas je u 40. minuti, kada je zbog ozljede Uremović morao napustiti igru, a završni udarac iznimno blijedom izdanju naše reprezentacije u prvom poluvremenu stigao je u drugoj minuti sudačke nadoknade. Larsson je ubacio iz kornera s desne strane, a Danielson glavom s pet metara poslao loptu u mrežu za 2:0.

Nešto odlučnije krenuli su hrvatski nogometaši u drugo poluvrijeme, onako kako su trebali od početka susreta, no i dalje nisu uspijevali složiti opasniju situaciju pred domaćim vratima. Ona je prvo stigla pred našima, u 63. minuti kada su Šveđani mogli riješiti sve dvojbe. Kuluševski je izdržao duel u našem kaznenom prostoru i vratio loptu Ekdalu, koji je bio neometan na 11 metara, ali je srećom po nas pucao neprecizno. Bila je to najbolja prilika utakmice, koja je najavila još jedan period bolje igre domaćina. U 67. minuti Bengtsson je s desne strane uposlio Forsberga, koji je s 18 metara gađao preko gola.

Dvije minute kasnije Šveđani su odigrali očito uigranu akciju iz slobodnog udarca poslije koje je Berg pucao u blok Perišića za još jedan korner. I kada se činilo kako nema pomaka u jalovim napadima Hrvatske, uspjeli smo smanjiti rezultat u 81. minuti. Vlašić je ubacio s lijeve strane, Perišić je bio najviši u skoku i loptom pogodio Danielsona od kojeg se odbila u mrežu. Bio je to pogodak koji je izjednačio rezultat iz Zagreba pa su u tom trenutku Švedska i Hrvatska bile izjednačene i po bodovima i u međusobnim susretima. U preostalom vremenu obje su reprezentacije tražile pogodak koji bi donio prevagu. Bliže su bili domaćini, nakon ubačaja slijeva Danielson je još jednom bio najviši u skoku, ali je njegov udarac glavom Livaković uspio odbiti ispod grede. Minutu kasnije na drugoj je strani nakon ubačaja Juranovića Vlašićev pokušaj završio u bloku za samo korner, a isti je igrač u trećoj minuti sudačke nadoknade imao i posljednji pokušaj, kada je pucao s 20 metara, no ravno u Olsena. G. Roguljić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

ŠVEDSKA 2 (2)

HRVATSKA 1 (0)

SOLNA - Friends Arena. Bez gledatelja. Teren odličan. Sudac: Daniel Siebert (Njemačka). Strijelci: 1:0 Kuluševski (36), 2:0 Danielson (45+2), 2:1 Danielson (81-ag). Žuti kartoni: Ekdal (Švedska), Ćaleta-Car, Brekalo (Hrvatska)

IGRAČ UTAKMICE: DEJAN KULUŠEVSKI (ŠVEDSKA)

ŠVEDSKA: Olsen 6, Lustig, Lindelöf 6,5, Danielson 6,5, Bengtsson 6, S. Larsson 6, Olsson 6, Ekdal 6, Forsberg 6,5, Berg 6, Kuluševski 7 (od 74. Claesson -).

HRVATSKA: Livaković 6, Uremović 5,5 (od 41. Juranović 5,5), Pongračić 5 (od 77. Melnjak -), Ćaleta-Car 5,5, Barišić 5,5, Modrić 5,5, Kovačić 5 (od 77. Rog -), Vlašić 5,5, Brekalo 5 (od 77. Petković -), Perišić 5,5, Budimir 5 (od 63. Pašalić 5,5).

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike