Sport
NOGOMETNA LIGA NACIJA

Može li Hrvatska konačno stati na rep crnoj mački
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Protiv Francuza treba igrati, a ne umirati u ljepoti, smatra izbornik Zlatko Dalić

Pobjeda nad Švedskom donijela je potrebnu dozu boljeg raspoloženja u redove hrvatske nogometne reprezentacije, koja večeras na Maksimiru dočekuje svoju crnu mačku - Francusku.


Ne treba posebno podsjećati koliko su nam jada nanijeli "tricolori" u prošlosti. Dvaput su nas zaustavljali u pohodu prema svjetskoj kruni (polufinale 1998. i finale 2018.), a nije na odmet dodati kako ih ni jednom u šest susreta nismo uspjeli pobijediti.

Dojam - nevažan

Kako protiv Francuza? Teško je dati jasan odgovor na to jer riječ je reprezentaciji koja je naglašeno natjecateljski orijentirana i osim pobjede ništa ju drugo ne zanima. Briga ih za posjed, briga ih za ljepotu igre, njihovu izborniku Didieru Deschampsu najvažniji su "obvezni likovi", a Francuzi taj dio odrađuju gotovo besprijekorno. Hrvatska je to osjetila i u finalu SP-a u Rusiji, a i nedavno na Stade de Franceu. Pokušavali smo se nadigravati s njima, a oni su mirno čekali i kažnjavali baš svaki i najmanji propust, jer za to imaju kvalitetu.


- Francuzi su postali kao Nijemci. Sada svi igraju, a oni uvijek pobjeđuju - zanimljivu je opasku dao Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije, o večerašnjem suparniku pa dodao:


- Malo je frustrirajuće kada pokušavaš kroz pas-igru, a oni zabiju četiri gola. Treba igrati, a ne umirati u ljepoti. Protiv njih moraš igrati na rezultat. Nije bitna izvedba, treba im se suprotstaviti i pogreške svesti na minimum.


Unatoč tim silnim frustracijama koje se gomilaju sa svakim novim okršajem s aktualnim svjetskim prvacima, Hrvatska ne odustaje. Plan je - pobijediti.


- Da ne bude zabune, ovo je važna utakmica. Cilj je pobjeda i ja to želim, pobijediti Francusku na bilo koji način. Dat ćemo sve od sebe za tri boda. Možda bi nam došli rasterećeniji da su pobijedili Portugal. Sada im je ova utakmica važna i željet će pobijediti. Isto želimo i mi, ali neće biti lako. Ne smijemo gubiti lopte, ali kad se lopta i izgubi, treba se vratiti iza nje i ne činiti prekršaje. Francuzi će nam pustiti loptu, oni su opasni iz tranzicije, tako da ćemo imati svoje prilike. Nije bitno hoće li igrati Mbappe ili Martial, oni imaju tri momčadi koje mogu igrati - smatra naš izbornik.
Barišić i Petković

Odmah nakon pobjede nad Švedskom Dalić je najavio kako će protiv Francuske biti promjena u momčadi, a samim time i u formaciji. Problem je što neće moći računati na Marcela Brozovića, zbog žutih kartona.


- Imamo dovoljno rješenja kojima ga možemo zamijeniti. Tu su Kovačić, Badelj i Rog, koji su spremni - rekao je Dalić, pa otkrio:


- Od prve minute trebali bi zaigrati Barišić i Petković. Borna se odmorio, ozljeda je prošlost. Krenut će i Petković, koji je u puno boljem stanju. Kad je zdrav, onda on treba reprezentaciji. Hoću ga kakav je bio prošle godine u kvalifikacijama. Njegov način igre jako mi odgovara, primi loptu, zagradi je i najbolji nam je u opciji kada imamo brzance na krilima. Što se tih krilnih pozicija tiče, još važem oko Brekala i Bradarića. Perišić je siguran jer može igrati podjednako dobro na oba krila, a za drugo ćemo vidjeti. Bradarić poznaje Francuze i njihov ritam, neće biti pogreška ako ga postavim od prve minute, ali još nisam odlučio.
Jedna od važnijih stvari na putu prema pobjedi bit će prevencija ubitačne tranzicijske igre Francuza. Ne smijemo dopuštati situacije u kojima će naši nešto sporiji srednji braniči Lovren i Ćaleta-Car ostajati na brisanom prostoru s hitrim francuskim napadačima. To bi bilo pogubno. Ponekad se čini kako je uputnije prepustiti posjed Francuskoj i dobro zavoriti prostor ispred svojih vrata jer se time limitira brzina koju posjeduje. No na to ih neće biti lako natjerati, a, osim toga, prošlog smo mjeseca u Parizu vidjeli kako se Francuska itekako zna prilagoditi potrebama utakmice i da lako mijenja način igre ako se pokaže potreba. Težak će to biti okršaj...


Dalibor Keler
dužnici Hrvatskoj
DRUGI IGRAJU NOGOMET, A FRANCUZI POBJEĐUJU
HRVATSKA** - **FRANCUSKA

Početak: 20.45

Livaković**Lloris

Uremović**Pavard

Lovren**Varane

Ćaleta-Car**Upamecano

Barišić**Digne

Modrić**Kante

Kovačić**Rabiot

Perišić**Pogba

Vlašić**Griezmann

Bradarić**Martial

Petković**Mbappe

Stadion: Maksimir

Kapacitet: 35.134

Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska)
Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike